Južná Korea vráti troch Severokórejčanov, ktorí na člne prekročili spoločnú hranicu
29 | 07 | 2019 I SITA

Južná Kórea vráti späť do vlasti troch Severokórejčanov, ktorí na drevenom rybárskom člne prekročili počas víkendu spoločnú morskú hranicu oboch Kóreí.


Soulské ministerstvo pre zjednotenie v pondelok vo svojom vyhlásení uviedlo, že umožní trom občanom Severnej Kórey vrátiť sa domov v súlade s ich prianím. Severokórejčania tak budú môcť v pondelok preplávať na svojom člne späť do Severnej Kórey.

Rybárske lode sa zvyknú v oboch smeroch plaviť naprieč východnou morskou hranicou medzi Kóreami. Južná Kórea poväčšine vracia severokórejských rybárov späť, pokiaľ ich nepodozrieva zo špionáže.

Ak o to požiadajú, umožní im v krajine zostať, čo často vyvolá ostrú reakciu zo strany Pchjongjangu. Severná Kórea v sobotu prepustila dvoch Juhokórejčanov a 15 Rusov, ktorých rybárska loď pred desiatimi dňami vplávala do severokórejských vôd.

Vzťahy medzi Severnou a Južnou Kóreou zostávajú naďalej chladné aj pre malý pokrok v diplomatickom úsilí vedenom Spojenými štátmi v otázke ukončenia severokórejského jadrového programu.

Južná Kórea vystrelila na ruské vojenské lietadlo 360 výstražných výstrelov
V utorok Juhokórejské bojové lietadlá vystrelili na ruské vojenské lietadlo viac ako 300 varovných výstrelov, po tom, čo dvakrát porušili vzdušný priestor krajiny, Čítať ďalej
23 | 07 | 2019 | Marek Molnár