Disciplinárne senáty fungujú spoľahlivo, zo štatistík však vyplývajú aj nedostatky
28 | 07 | 2019 I SITA

Disciplinárne senáty, ktoré preverujú sudcov, fungujú podľa Súdnej rady SR spoľahlivo. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa rady Veronika Müller. Aj napriek tomu súdna rada informuje, že v niektorých prípadoch boli zistené neprimerané dĺžky konaní.


Disciplinárne senáty má najvyšší poradný orgán justície v gescii od roku 2017, pričom rýchlosť rozhodovania je v súčasnosti stabilizovaná. "V súčasnosti je zriadených šesť prvostupňových disciplinárnych senátov a dva odvolacie senáty. V dvoch prvostupňových disciplinárnych senátoch uplynulo niektorým členom funkčné obdobie a z tohto dôvodu boli súdnou radou opakovane vyhlásené voľby do disciplinárnych senátov a k tomu boli vyzvané oprávnené subjekty na predloženie kandidátov," informuje Súdna rada SR.

Činnosť disciplinárnych senátov organizačne a technicky zabezpečuje Kancelária Súdnej rady SR. Túto úlohu predtým vykonával Najvyšší súd SR. Kancelária súdnej rady zabezpečila vytvorenie samostatných priestorov pre disciplinárne senáty vrátane pojednávacej miestnosti, aby si mohli disciplinárne senáty plniť svoje úlohy, a to nezávisle od sústavy všeobecných súdov. Zároveň majú k dispozícii poradnú miestnosť pre potreby členov jednotlivých disciplinárnych senátov.

Prokurátor GP, ktorý vypracoval podklady na rozpustenie ĽSNS, je už na dôchodku
Prokurátor Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky (GP SR) Ivan Minár, ktorý spracoval podklady k návrhu na rozpustenie ĽSNS, je už na dôchodku. Čítať ďalej
16 | 07 | 2019 | Peter Králik/TASR


"Zo štatistických údajov vyplýva, že v predchádzajúcom roku bolo prijatých 34 nových návrhov na začatie disciplinárneho konania a rozhodnutých vecí bolo 46, pričom v týchto číslach sú premietnuté len meritórne rozhodnutia, teda rozhodnutie o konkrétnom disciplinárnom návrhu. Okrem toho senáty vybavujú, prípadne rozhodujú aj o procesných otázkach.

Fakt, že senáty sú funkčné a vykonávajú svoju činnosť, vyplýva i z toho, že v prvom polroku 2019 sa uskutočnilo 14 ústnych pojednávaní, 11 verejných zasadnutí a 13 neverejných zasadnutí disciplinárneho senátu," dopĺňa stanovisko.

Pre porovnanie súdna rada uvádza tiež čísla z roku 2016, kedy sa senáty zaoberali celkovo 47 návrhmi, pričom rozhodli o 43 veciach. Rozhodovacia činnosť disciplinárnych senátov je tak podľa súdnej rady primeraná.

ESET podal ďalšiu žalobu, tentokrát na Harabina. Ten si z toho ťažkú hlavu nerobí
Spoločnosť ESET sa rozhodla podať ďalšiu žalobu v súvislosti s ich údajným angažovaním sa v politike. Čítať ďalej
14 | 07 | 2019 | Marek Molnár