USA: Najvyšší súd povolil využitie peňazí Pentagonu na múr na hranici
27 | 07 | 2019 I TASR

Americký najvyšší súd umožnil administratíve prezidenta Donalda Trumpa využiť milióny dolárov zo zdrojov Pentagonu na vybudovanie častí múru na hranici s Mexikom. V prospech tohto kroku sa vyjadrilo päť konzervatívnych sudcov, zatiaľ čo zvyšní štyria liberálni sudcovia boli proti, píše agentúra AP.


Rozhodnutie súdu umožňuje administratíve začať prácu na štyroch kontraktoch financovaných peniazmi z ministerstva obrany v Arizone, Kalifornii a Novom Mexiku. Zdroje na projekty, ktoré predstavujú zhruba 2,5 miliardy dolárov (v prepočte 2,2 miliardy eur), predtým zmrazili súdy nižšej inštancie.

Výstavba múru na hranici s Mexikom bola veľkým sľubom v Trumpovej kampani pred voľbami v roku 2016. Prezident verdikt najvyššieho súdu prijal ako veľké víťazstvo. "Najvyšší súd Spojených štátov zvrátil príkaz súdu nižšej inštancie, umožnil pokračovanie s múrom na južnej hranici. Veľké víťazstvo pre bezpečnosť hraníc a právny poriadok," napísal Trump na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter.

Trump telefonoval s Johnsonom, avizoval významnú obchodnú dohodu
27 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič / TASR


Predsedníčka Snemovne reprezentantov amerického Kongresu, demokratka Nancy Pelosi v piatok vydala vyhlásenie, v ktorom Trumpa obvinila, že sa usiluje "oslabiť pripravenosť našej armády a kradnúť od našich mužov a žien v uniformách, aby mohol minúť miliardy na zbytočný, neefektívny múr, ktorý Kongres na obojstrannom základe opakovane odmietol financovať". Rozhodnutie najvyššieho súdu podľa nej "podkopáva ústavu a právo". Líder demokratov v Senáte Chuck Schumer zase rozhodnutie súdu označil za "veľmi poľutovaniahodné a nezmyselné".

Prípad, v ktorom rozhodoval najvyšší súd, začal po 35-dňovom čiastočnom vládnom shutdowne, ktorý nastal ešte v decembri minulého roka. Trump ukončil shutdown vo februári po tom, čo mu Kongres schválil zhruba 1,4 miliardy dolárov na financovanie múru.

On však chcel až 5,7 miliardy dolárov, a preto vyhlásil stav núdze, aby na výstavbu častí múru mohol čerpať peniaze z iných vládnych zdrojov vrátane financií Pentagonu. Využitie peňazí ministerstva obrany mu v máji zablokoval súd nižšej inštancie a začiatkom júla zmrazenie zdrojov potvrdil aj odvolací súd.

Trump hrozí, že ak sa francúzska digitálna daň dotkne amerických spoločností, bude sa brániť
Americký prezident Donald Trump sľúbil, že podnikne „zásadné recipročné kroky“ proti navrhovanej francúzskej „digitálnej dani“, ak sa dotkne ktorejkoľvek americkej technologickej spoločnosti. Čítať ďalej
26 | 07 | 2019 | Marek Molnár