Ministerstvo zdravotníctva sa pri stratifikácii inšpirovalo krajinami západnej Európy, reagovalo na odporúčania INESS
27 | 07 | 2019 I SITA

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) sa pri prípravách stratifikácie inšpirovalo krajinami západnej Európy. "Pozreli sme sa na všetky krajiny západnej Európy, ktoré dosahovali lepšie výsledky ako my, a na základe podobnej demografie, epidemiologických čŕt aj toho, že realizovali reformu v oblasti ústavnej starostlivosti, sme predselektovali niekoľko krajín, ktoré sme analyzovali bližšie," informovalo ministerstvo.


Reagovalo tak na odporúčania Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz INESS, ktorý vo štvrtok zverejnil index Zdravie za peniaze 2019, v ktorom sa Slovensko umiestnilo na chvoste rebríčka. INESS na základe analýzy odporučil identifikovať najlepšie skúsenosti zo zahraničia, ktoré by sa dali použiť aj na Slovensku.

"Išlo o Holandsko, nordické krajiny, Dánsko, Belgicko či Nemecko. Práve Dánsko spĺňalo všetky podmienky, a preto sme sa v rámci príprav inšpirovali najviac touto krajinou," pripomenulo ministerstvo. Dáni podľa MZ začali svoju reformu ešte v roku 2004, kde viacerými opatreniami dosiahli racionalizáciu siete nemocníc a koncentráciu výkonov do menšieho počtu špičkových pracovísk.

"Dopady už po pár rokoch ukazujú, ako poklesla odvrátiteľná úmrtnosť či sa zlepšila efektivita nemocníc," vysvetlilo ministerstvo. INESS odporúčal zhodnotiť a následne zvýšiť aj kvalitu vykazovaných dát týkajúcich sa zdravotného stavu a výsledky systematicky porovnávať s tými zahraničnými. Podľa rezortu je však komparácia náročná, každá krajina má svoje špecifiká. "Preto sme vybrali z dánskej reformy a iných krajín to najlepšie, čo bolo akademikmi aj v praxi overené ako to kľúčové k dosiahnutiu úspešných zmien," uviedlo MZ.

ZDRAVOTNÍCTVO: Počet chorých slovákov na salmonelózu každoročne narastá, vlani ich bolo 7373
Salmonelóza patrí k ochoreniam s najvyšším výskytom. Na Slovensku bolo minulý rok hlásených 7373 prípadov ochorenia, čo je oproti roku 2017 nárast o 17,7 percenta. V posledných piatich rokoch ich počet stále rastie a salmonely zároveň spôsobujú... Čítať ďalej
27 | 07 | 2019 | SITA


Inštitút ďalej odporúčal na odbornej úrovni pripraviť realistické ciele slovenského zdravotníctva a zoradiť ich podľa priority na krátkodobé, strednodobé a dlhodobé. Ministerstvo uviedlo ciele v kontexte stratifikácie. Medzi ne patrí kvalitnejšia a bezpečnejšia zdravotná starostlivosť pre pacienta, nižší počet opakovaných operácií a hospitalizácií aj zlepšenie dostupnosti nemocníc. Podľa MZ sa dá Zdravá zmena, ako ministerstvo nazýva stratifikáciu, vnímať aj ako dlhodobá stratégia, keďže zmeny budú implementované postupne počas 11 rokov.

V hodnotení zdravia za peniaze, na ktoré nadväzovali odporúčania inštitútu, je Slovensko na chvoste. Z 26 krajín, európskych členov Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD), sme skončili tretí od konca. Analytici INESS spracovali 23 ukazovateľov, medzi ktoré patrili očakávaná dĺžka života, úmrtnosť matiek, ale aj výskyt osýpok zo svetových databáz. "Nikde neexcelujeme, sem-tam sme okolo priemeru,“ zhodnotil výsledky analytik INESS Martin Vlachynský.

Chorobnosť v Banskobystrickom kraji klesla, očakávajú sa ešte nižšie počty chorých
Výskyt akútnych respiračných ochorení, ako aj chrípky a jej podobných ochorení v Banskobystrickom kraji sa v týchto dňoch už výrazne približuje k mimosezónnej úrovni. Konštatovala to hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej... Čítať ďalej
20 | 04 | 2019 | TASR