LÍBYA: Pobrežná stráž našla po štvrtkovej tragédii desiatky mŕtvych tiel
27 | 07 | 2019 I SITA

Líbyjská pobrežná stráž našla doteraz desiatky tiel migrantov, ktorí na svojej ceste do Európy zahynuli v Stredozemnom mori. V piatok pokračovala pátracia operácia pobrežnej stráže, deň po tom, ako približne 150 ľudí vrátane žien a detí vyhlásili za nezvestných a pravdepodobne sa utopilo, keď sa ich člny na mori prevrátili. Desiatky zachránených migrantov odviezli do záchytných centier v Líbyi.


Na palube dvoch člnov sa nachádzalo približne 350 migrantov. Tragédia sa stala pri meste Choms asi 120 kilometrov od líbyjskej metropoly Tripolis. Medzi migrantmi boli občania Eritrey, Egypta, Sudánu a Líbye. Podľa líbyjských predstaviteľov sa podarilo zachrániť viac ako 130 ľudí.

Ako uviedol jeden zo zachránených z Eritrey, čln, na ktorom bol, sa začal prevracať po približne hodine plavby. Na palube boli prevažne ženy a väčšina z nich sa utopila.

LÍBYA: Po prevrátení sa dvoch člnov zahynulo pravdepodobne až 150 ľudí
Až približne 150 migrantov smerujúcich do Európy je nezvestných a pravdepodobne sa vo štvrtok utopili po tom, ako sa ich člny prevrátili v Stredozemnom mori, informovali líbyjská pobrežná stráž a Úrad vysokého komisára Organizácie spojených národov... Čítať ďalej
25 | 07 | 2019 | SITA


Štvrtkové prevrátenie sa člnov bolo tento rok "najhoršou stredomorskou tragédiou", uviedol Šéf Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) Filippo Grandi. V januári zostalo pri líbyjskom pobreží nezvestných približne 117 ľudí, a okolo 65 ľudí sa utopilo v máji pri pobreží Tuniska, keď sa ich čln potopil.

Líbya sa stala hlavným východzím bodom pre migrantov a utečencov z Afriky smerujúcich do Európy po povstaní, ktoré v roku 2011 zvrhlo tamojšieho diktátora Muammara Kaddáfího. Odvtedy využívajú chaos v Líbyi priekupníci a ozbrojené skupiny, ktoré sú zapletené do zneužívania migrantov, vrátane ich mučenia a únosov za výkupné.