Obrovský požiar v Rusku je už vidieť aj z vesmíru (VIDEO+FOTO)
26 | 07 | 2019 I Marek Molnár

Lesné požiare trápia Arktídu už celé týždne, podľa vedcov ide o jeden z najhorúcejších júnov na Zemi. Požiare sú teraz také obrovské a intenzívne, že dym je možné vidieť z vesmíru.


Satelitné snímky ukazujú obrovské oblaky vírivého čierneho dymu pokrývajúce väčšinu polárneho kruhu vrátane Ruska, Sibíru, Grónska a Aljašky.



Požiare teraz dosiahli "extrémnu úroveň" Mark Parrington z Copernicus Emergency Management Service EÚ tvrdí, že dymový vír pokrýva už "hrôzostrašných" dva milióny kilometrov štvorcových.



Lesné požiare horia v 11 regiónoch Ruska s najväčšou rozlohou Irkutsk, Krasnojarsk a Buryatia. Ich zapríčinenie je pravdepodobne údermi blesku, podľa 22. observatória Zeme NASA od 22. júla bolo vypálených v týchto regiónoch 829 km2, 388 km2 a 106 km2.



Požiare emitovali 50 megaton oxidu uhličitého do ovzdušia počas posledných šiestich týždňov, "čo je rovné totálnej ročnej emisií Švédska," podľa Európskej monitorovacej služby pre atmosféru. Toto ohromujúce číslo je vyššie, ako všetky arktické požiare v tom istom mesiaci medzi rokmi 2010 a 2018 spočítané dokopy.



MIMORIADNA SPRÁVA: Iránska nákladná loď sa potopila v Kaspickom mori
Záchranné služby v Azerbajdžane evakuovali posádku iránskej nákladnej lode, ktorá sa potápala v blízkosti azerbajdžanského prístavného mesta Lankaran. K incidentu došlo v západnom Kaspickom mori. Čítať ďalej
26 | 07 | 2019 | Marek Molnár