V žilinskom regióne pribudne 25 nových elektrických vlakov
25 | 07 | 2019 I SITA

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) posilní v najbližších dvoch rokoch ekologickú hromadnú dopravu v okolí Žiliny. Pribudne tu 25 nových elektrických jednotiek (ucelených vlakov), ktoré budú nasadené na všetkých elektrifikovaných tratiach, t. j. Žilina – Trenčín, Horní Lideč – Púchov, Žilina – Čadca – Zwardoń a Žilina - Liptovský Mikuláš.


V prvých vlakoch sa cestujúci odvezú už v prvom polroku 2020. Nákup 25 nových vlakov za 160 miliónov eur je najväčšou investíciou ZSSK od jej vzniku v roku 2005. Informovala o tom železničná spoločnosť v tlačovej správe.

V týchto dňoch prvé dve jednotky skúša ich výrobca - česká spoločnosť Škoda Transportation v skúšobnom centre VUZ Velím a na svojich testovacích koľajach. "Dvadsaťpäť nových jednotiek bude znamenať v žilinskej regionálnej doprave revolúciu,“ konštatoval Filip Hlubocký, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK.

Brusel zastavil konanie voči Železničnej spoločnosti Slovensko pre inšpekciu
Európska komisia (EK) zastavila konanie voči Železničnej spoločnosti Slovensko, a. s. (ZSSK) v súvislosti s výkonom inšpekcie v jej priestoroch v roku 2016. "Po dôkladnom posúdení všetkých skutočností vrátane odpovede ZSSK na oznámenie námietok,... Čítať ďalej
25 | 07 | 2019 | SITA


"Verím, že kolegom zo ŽSR sa čoskoro podarí zrekonštruovať celý úsek Púchov – Považská Bystrica – Žilina (náročný úsek s tunelmi), aby nové vlaky mohli čo najskôr ukázať cestujúcim naozaj všetko, čo dokážu,“ dodal Hlubocký.

Ako ďalej uviedla ZSSK v tlačovej správe, priebeh tendra bol vďaka transparentnému prístupu v koordinácii s Európskou komisiou bezproblémový, čoho dôkazom je okrem schválenia výsledkov verejného obstarávania aj to, že v elektronickej aukcii boli dvaja veľkí hráči (Škoda Transportation a Stadler Bussnang AG). Víťaznou sa napokon stala ponuka Škoda Transportation, ktorá už v minulosti dodala pre ZSSK 19 elektrických poschodových jednotiek a desať poschodových push-pull súprav.