MIMORIADNA SPRÁVA: Ukrajina zadržala ruský ropný tanker (AKTUALIZOVANÉ)

Ropný tanker bol v novembri 2018 použitý na zablokovanie Kerčskeho prielivu.


Aktualizované: 25. júla 2019 o 14:35


Ukrajinská tajná služba SBU zadržala v spolupráci s vojenskou prokuratúrou ruský ropný tanker NEYMA, ktorý bol v novembri 2018 použitý na zablokovanie Kerčskeho prielivu, keď sa ho snažili preplávať ukrajinské vojnové lode. Informovala o tom agentúra TASS.

Správa prichádza v situácii, kedy obe krajiny diskutujú o prepustení ukrajinských námorníkov zadržaných v tejto oblasti ešte v minulom roku.


Ruská bezpečnostná loď „Nika Spirit“ bola podľa vyhlásenia agentúry zadržaná Bezpečnostnou službou Ukrajiny (SBU) a vojenskou prokuratúrou, po jej zakotvení v prístave Izmail, na  juhozápade Ukrajiny. Ukrajinské úrady plavidlo prehľadali, zhabali lodné denníky a záznamy o komunikácii, ako aj vypočuli posádku lode.





SBU tvrdí, že tanker v novembri minulého roka zablokoval priechod ukrajinských námorných lodí cez Čiernomorský prieliv. Služba citovala medzinárodné námorné kódy a uviedla, že v tom čase bola loď údajne nazývaná „Neyma“.



Nie je jasné, čo sa s loďou a jej posádkou stane, hoci SBU uviedla, že sa bude snažiť plavidlo zadržiavať aj naďalej.

V stredu ukrajinské médiá citovali kyjevskú ombudsmanku Ludmilu Denisovú, ktorá vyhlásila, že sa konečne dosiahla dohoda o návrate zadržiavaných námorníkov. Neskôr však tieto správy vyvrátila a oznámila ruským novinám RBC, že požiadala iba FSB, ruskú bezpečnostnú agentúru zodpovednú za súdny proces, aby ich prepustila v rámci systému kaucie a že o prepustení sa stále rokuje.

Všetci zadržaní námorníci boli posádkou rýchlych útočných lodí „Nikopol“ a „Berdyansk“, ako aj vlečného člnu „Yany Kapu“, ktorý sa pokúsil vyplávať cez úžinu a dostať sa k Azovskému moru. Ruská pobrežná stráž zastavila lode a ich posádky boli zadržané pre porušenie námorných hraníc.

Neskôr Moskva obvinila Kyjev z podnecovania napätia a odhalila záznamy, ako námorníci ignorovali rozkazy, aby zmenili smer. Pobrežná stráž tak nemala na výber a vystrelila varovné strely a zadržala narušiteľské plavidlá.

Ukrajina zase poprela, že jej lode porušili ruské hranice, a trvala na tom, že ich posádky konali v súlade so zákonom. Vtedajší prezident Petro Porošenko označil zabavenie lodí za „akt agresie“ a požadoval, aby Moskva okamžite prepustila námorníkov.


Hrozí ekologický Černobyľ. Sibírska chemička upozorňuje na to najhoršie!
Opustená chemická továreň v Irkutskej oblasti na Sibíri by mohla spôsobiť ekologickú katastrofu podobnú haváriu ako v černobyľskej jadrovej elektrárni, ak sa rýchlo nič neurobí k jej vyčisteniu. V rozhovore poskytnutom denníku na to upozornila... Čítať ďalej
25 | 07 | 2019 | Ján Prokop