National Interest: Prečo Amerika už nepotrebuje Blízky východ
25 | 07 | 2019 I Ján Prokop

Stratégia USA na Blízkom východe, ktorá bola založená na početných nezmyselných vojnách, sa vyčerpala a musí sa zmeniť, uviedol George Seay pre The National Iterest.


V poslednej dobe sa v USA rozoberá jej doterajšia politika na Blízkom východe a treba dodať, že ju veľa ľudí považuje nielen za nešťastnú, ale priamo škodlivú. Materiál National Interest je jedným z radu, ktorý sa tým zaoberá.

Amerika podľa neho už nepotrebuje dodávky energie zo Stredného východu a Izrael sa môže postarať o vlastnú bezpečnosť. To znamená, že riešenie regionálnych problémov by malo spočívať na ramenách miestnych hráčov, a nie vo Washingtone, myslí si autor.

Stratégia USA na Blízkom východe by sa mala zmeniť smerom k veľkej mocenskej diplomacií" namiesto "nekonečných bezvýznamných minivanov", uviedol George Seay, predseda Národného bezpečnostného centra Clements University v Texase.

Ako autor vysvetľuje, že po objavení bridlicovej ropy a plynu v USA už Amerika nepotrebuje dodávky energie zo Stredného východu. Podľa neho prvým znakom zmeny bolo vyhlásenie Donalda Trumpa, že bezpečnosť obchodných lodí v Hormuzskom prielive by nemali poskytovať USA, ale Čína, India, Japonsko a ďalšie krajiny, pretože Amerika už nepotrebuje ropu a zemný plyn z krajín OPEC. "Môžete spochybniť argumenty v prospech neúčasti na záležitostiach Blízkeho východu, ale nie tézy o potrebe energetických zdrojov - Trump má pravdu, nemáme ju," poukazuje expert.

ČÍNA: Žena, ktorá si adoptovala 118 detí, pôjde na 20 rokov do väzenia
Päťdesiatštyriročná Číňanka, kedysi vychvaľovaná ako filantropka, pretože si adoptovala 118 detí, pôjde na 20 rokov za mreže. Súd v meste Wu-an v provincii Che-pej uznal v stredu Li Jen-siu vinnou z vydierania, podvodu, falšovania a rušenia... Čítať ďalej
25 | 07 | 2019 | SITA


Podľa pozorovateľa od roku 1979 až donedávna mali Spojené štáty na Blízkom východe dva kľúčové strategické záujmy: energiu, rovnako ako odstrašovanie Iránu a podporu Izraela. Dnes, keď americká energetická závislosť na "despotických" režimoch Stredného východu zostane v minulosti, zostáva regionálna stabilita jediným strategickým záujmom Washingtonu - a našťastie so Spojenými štátmi zdieľa tento záujem Izrael, Saudská Arábia, Jordánsko, Egypt, Spojené arabské emiráty a mnoho ďalších krajín.

Pokiaľ ide o podporu Izraela, aj keď by mal zostať ústredným spojencom Spojených štátov, Amerika by v ňom mala uznať "nezávislý, bohatý a silný štát" - jadrovú mocnosť a účinného hráča na medzinárodnej scéne, a nie "malú bezbrannú obeť arabskej agresie" , uviedol Seay. Podľa neho mnoho ľudí v Spojených štátoch nevie, že od roku 1985 vzrástol izraelský HDP na obyvateľa zo 7 000 dolárov na 41 000 dolárov a vďaka objaveniu Levantskej panvy ropy a zemného plynu firmou Texas Noble Energy v roku 2010 sa stal energeticky nezávislým štátom. S výnimkou pomôcť pri dodávkach zbraní už Izrael rozsiahlu finančnú podporu USA nevyžaduje.

Aj keď by americké vojenské základne v regióne kvôli tlaku na Irán mali zostať a hrozba vytvárania jadrových zbraní v krajine musí byť braná vážne, bez toho aby bola vylúčená pravdepodobnosť preventívneho vojenského úderu, potreba nového prístupu k odstrašovaniu Iránu je oneskorená, tvrdí expert. Ako pripomína, postoj USA k Teheránu sa nezmenil 40 rokov, ale dnes, po "nezmyselnej" a nákladnej vojne v Iraku, ktorá zabila mnoho Američanov a zničila tento jediný štát - "protiváhu" Iránu - sa pozícia Ameriky v regióne vážne zhoršila.

Nová politika USA na Blízkom východe by mala byť, podľa Seay, postavená na niekoľkých kľúčových prvkoch. prvý z nich predpokladá vytvorenie "blízkovýchodného NATO", neformálneho - a neskôr pravdepodobne oficiálneho - ktorého by mal byť Izrael členom. "Nech tieto krajiny" vyrastú " na hráča na svetovej scéne a vezmú primárnu zodpovednosť za stabilitu svojej " oblasti " s bezpodmienečnou podporou Spojených štátov," píše expert.

USA vzdorovito vyslala vojnovú loď cez Taiwanský prieliv, Čína to nazvala hrozbou regionálnej bezpečnosti
Ľoď s riadenými strelami sa plavila cez Taiwanskú úžinu len deň potom, čo čínska armáda skritizovala Washington a varovala ho, aby sa vyhýbala tomuto ostrovu. Čítať ďalej
25 | 07 | 2019 | Marek Molnár