Kim Čong-un tlačí na Trumpa novou jadrovou ponorkou, píše Washington Post
25 | 07 | 2019 I Ján Prokop

KĽDR avizovala novú ponorku. Analytici sa domnievajú, že týmto spôsobom chce Pchjongjang pravdepodobne ukázať svoju nespokojnosť s pomalým pokrokom v diplomatickom procese s USA.


Severná Kórea uviedla, že zostrojila novú ponorku. Snaží sa teda na Spojené štáty vyvíjať tlak pred rokovaniami o jadrovej otázke, píše The Washington Post. Podľa analytikov to tiež ukazuje na rast vojenských spôsobilostí KĽDR a nespokojnosť Pchjongjangu s pomalým tempom rokovaní so Spojenými štátmi.

Odborníci na bezpečnosť a juhokórejskí predstavitelia dlho špekulovali, že KĽDR, ktorá už má veľkú flotilu ponoriek, a pracuje na stavbe novej ponorky schopnej odpáliť balistické rakety s jadrovými hlavicami.

KAUZA: Niektorým malým akcionárom Slovnaftu sa nepozdával proces dobrovoľného výkupu akcií
Malí akcionári spoločnosti Slovnaft nie sú spokojní s ponúknutou cenou za odpredaj ich akcií maďarskej skupine MOL a s celým procesom dobrovoľného výkupu akcií. „Spoločnosť MOL deklarovala záujem zvýšiť svoj podiel v spoločnosti Slovnaft na 100... Čítať ďalej
25 | 07 | 2019 | SITA


Kim Čong-Un už skontroloval výstavbu novej ponorky, ktorá bola vytvorená pod "jeho zvláštnou pozornosťou" a čoskoro začnú práce na východnom pobreží krajiny. Severokórejské štátne médiá tiež uviedli, že nová ponorka bude schopná plniť strategické úlohy, napríklad schopnosť niesť jadrovú hlavicu.

Pchjongjang upozornil, že by mohol pokračovať v testovaní jadrových rakiet dlhého doletu, ak by USA a Južná Kórea v auguste podnikli spoločné vojenské cvičenia. Trumpa obviňujú z toho, že nedodržal svoj sľub nevykonávať cvičenia v priestore.

O nových rokovaniach sa Trump a Kim dohodli na stretnutí v júni. Okrem toho Trump v pondelok poznamenal, že mal "veľmi pozitívnu korešpondenciu s KĽDR," ale pre pracovnú schôdzku nestanovili žiadny dátum, poznamenáva The Washington Post.

National Interest: Prečo Amerika už nepotrebuje Blízky východ
Stratégia USA na Blízkom východe, ktorá bola založená na početných nezmyselných vojnách, sa vyčerpala a musí sa zmeniť, uviedol George Seay pre The National Iterest. Čítať ďalej
25 | 07 | 2019 | Ján Prokop