Johnsonove čistky: Krvavá kúpeľ, vládny masaker, šok pre EÚ
25 | 07 | 2019 I Ján Prokop

Za krvavú kúpeľ, vládny masaker či historickú čistku označujú dnešné vydania britských novín rekonštrukciu kabinetu, ku ktorej v stredu po svojom vymenovaní do funkcie premiéra pristúpil Boris Johnson. Podľa listov moc v Británií momentálne prevzali zástancovia tvrdého brexitu, ktorých úlohou bude pripraviť Spojené kráľovstvo počas nadchádzajúcich menej ako sto dní na odchod z Európskej únie - napríklad aj bez dohody.


"Potom, čo Boris Johnson sľúbil, že Britániu zjednotí, následne vyhodil či donútil odísť väčšinu kabinetu," opísal situáciu denník i, ktorý je stručným výťahom z hlavných článkov servera Independent. Podľa neho všetky kľúčové posty vo vláde získali zástancovia brexitu, zatiaľ čo Johnsonovi "mocní kritici" sú teraz len radovými poslancami bez vládnych funkcií.

Podľa denníka The Guardian sa Johnson "pomstil" a vo vláde, ktorú pred viac ako rokom kvôli nesúhlasu s jej brexitovou politikou opustil, urobil "brutálnu čistku". Do ministerských funkcií podľa ľavicového denníka vymenoval nový premiér "veteránov" tábora podporujúceho odchod Británie z Európskej únie a "pravicových zástancov voľného trhu", a dal tak najavo "svoje bezohľadné odhodlanie zaistiť brexit".

Denník Financial Times sa taktiež na titulnej stránke venuje rekonštrukcii vlády. Johnson podľa neho tím bývalej premiérky Theresa Mayovia "rozbil na kusy", aby vytvoril "tvrdý tím zástancov brexitu".

ZOMREL TUNISKÝ PREZIDENT SABSÍ
Vo veku 92 rokov zomrel vo štvrtok tuniský prezident Bádží Káid Sabsí. Na Facebooku to oznámila tuniská prezidentská kancelária, informovala agentúra DPA. Čítať ďalej
25 | 07 | 2019 | TASR


Stúpenci rázne odluky Británie od Európskej únie obsadili väčšinu popredných vládnych postov, server Buzzfeed UK však poznamenáva, že v celom kabinete paradoxne prevažujú ľudia, ktorí pred tromi rokmi v referende hlasovali za zotrvanie v únii. Aj hlavná politická spravodajkyňa BBC Laura Kuenssbergová píše, že novú vládu netvoria len "najzapálenejší euroskeptici". "Väčšina ľudí pri stole podporila nešťastnú dohodu (expremiérky) Theresi Mayovej ... Sú to predovšetkým pragmatici, nie puristi, a sú tam aj bývalí predný zástancovia zotrvania," dodáva.

Za "vládne krviprelievanie" a "najbrutálnejšiu vládnu čistku v moderných politických dejinách" označil udalosti stredajšieho večera denník The Times. "Rekordných sedemnásť členov vlády odišlo v priebehu piatich horúčkovitých hodín," napísal. Podľa The Times Johnson šokoval britský parlament aj Európsku úniu predovšetkým tým, že zveril prípravy na brexit bez dohody do rúk Michaela Govea a že svojím kľúčovým poradcom menoval Dominica Cummingsa, strojca a šéfa úspešnej kampane za odchod Británie z Európskej únie.

Kvôli príchodu Cummingsa a ďalších tvárou kampane Vote Leave rad komentátorov hovorí aj o tom, že Johnson zároveň s novou vládou vybudoval tím pre predčasné voľby, ktoré by mohli prísť už na jeseň. "V politike nemáme nikoho, kto by dokázal lepšie robiť kampaň," citoval The Guardian nemenovaného poslanca a stúpencov Johnsona. "Vyzerá to skôr ako tím postavený pre boj v parlamentných voľbách, s jasným cieľom získať späť milióny voličov, ktorí prebehli k Nigel Farageovi (a jeho Strane pre brexit)," poznamenal britský spravodajca webu Politico.

Boris Johnson reformuje vládu, Sajid Javid prechádza z vnútra na financie
Boris Johnson, ktorý sa v stredu ujal funkcie britského premiéra, sa hneď pustil do rozsiahlych zmien vo vláde. Ako informujú britské médiá, z ministrov, ktorí pôsobili vo vláde jeho predchodkyne Theresy Mayovej, si nenechá ani len polovicu.... Čítať ďalej
25 | 07 | 2019 | SITA


Bulvárny denník Daily Mail stredajšej rekonštrukcii britského kabinetu opísal ako "vládny masaker" a "Borisov bitúnok", Daily Express píše o "historickej čistke" a začiatku "novej éry". Podľa denníka Metro v prvých hodinách vo funkcii "brutálny" Johnson vyrazil na kabinet expremiérky Mayovej so sekerou v ruke.

Bulvárny denník The Sun označil v titulke stredajšej večeri za "noc blonďatých nožov". Odkázal tým na takzvanú noc dlhých nožov, čistku, ktorú nechal v roku 1934 v Nemecku vykonať Adolf Hitler a ktorej za obeť padli predovšetkým členovia jednotiek SA a niektorí významní konzervatívci. Okrem blonďavého premiéra má The Sun na titulnej strane tiež fotografiu jeho partnerky Carrie Symondsovej. List na rekonštrukciu vlády označuje za "najkrvavejší" v histórii a opisuje ho ako "mega bitúnok".

FRANCÚZSKO: Vynálezcovi sa nepodarilo preletieť Lamanšský prieliv na flyboarde
Francúzskemu vynálezcovi a dobrodruhovi Frankymu Zapatovi sa vo štvrtok nepodaril pokus preletieť cez Lamanšský prieliv na svojom vynáleze - vznášadle, ktoré nazýva flyboard. Čítať ďalej
25 | 07 | 2019 | SITA