„Tikajúca bomba“, opustený tanker v Červenom môže explodovať, čím by vylial do oceánu viac než 1 milión barelov ropy
24 | 07 | 2019 I Marek Molnár

Opustený tanker pri jemenskom pobreží ohrozuje Červené more, tým, že ho zmení na čierne. Odborníci varujú, že hromadenie prchavých plynov v lodi by mohlo spôsobiť „katastrofickú“ explóziu, ktorá by vypustila milióny galónov ropy do mora.


Cisterna, ktorá je odstavená v blízkosti jemenského prístavu Ras Isa, obsahuje približne 1,1 milióna barelov ropy. Na jej súčasnom mieste je uviaznutá od roku 2015, kde ju miestni obyvatelia používajú ako miesto na výmenu lodí. Avšak plavidlo bez údržby sa rýchlo zhoršuje a riskuje tak globálnu environmentálnu katastrofu historických rozmerov.

Plavidlo patrí Jemenskej ropnej a plynárenskej spoločnosti.

„V závislosti od ročného obdobia a vodných prúdov by sa únik z tankera mohol rýchlo rozšíriť do Suezského kanála a následne prejsť až do Hormuzského prielivu," prehlásil Mark Lowcock na Bezpečnostnej rade OSN .

„Ponechávam na vás, aby ste si predstavili vplyv takejto katastrofy na životné prostredie, námorné koridory a globálnu ekonomiku," dodal a ďalej pokračoval: "Diskutujeme o riešení tohto problému čo najrýchlejšie."



Lowcock tiež prehlásil, že jeho agentúra plánuje vykonať vyhodnotenie rizika lode tento týždeň, pričom uviedol, že jeho tím bol odmietnutý miestnymi orgánmi, a to tak, že im nedovolili poskytnúť potrebné povolenie.

Aj keď Houthijskí povstalci, ktorí ovládajú jemenskú vládu, pôvodne žiadali o pomoc s „časovanou bombou", Lowcock prehlásil, že Houthijskí predstavitelia sa „zdržiavajú“ pri vyriešení tohto problému.

Vláda pod vedením Houthi predtým žiadala o ubezpečenie, že po zlikvidovaní plavidla bude môcť vyťažiť hodnotný náklad lode, čo je v prepočte takmer 60 miliónov dolárov za ropu. Medzinárodné sankcie v súčasnosti nedokážu splniť túto požiadavku, čo vysvetľuje neochotu vlády konať.

Plyny, ktoré sa hromadia v skladovacích priestoroch tankera, by mohli spôsobiť výbuch so závažnou silou, prehlásil politický expert britského observatória konfliktov a životného prostredia CNN Doug Weir. Riziko výbuchu je závažné nielen pre životné prostredie, ale aj každého nešťastného okoloidúceho, ktorý sa bude nachádzať v blízkosti plavidla pri explózií.

Cena ropy stúpla vzhľadom na možný pokrok v rokovaniach USA a Číny o obchode
Ceny ropy v utorok posilnili po správe, že americkí a čínski obchodní vyjednávači sa stretnú na rokovaniach na budúci týždeň. Čítať ďalej
24 | 07 | 2019 | SITA