Iránsky prezident Rouhani naznačuje možnú výmenu zadržaných tankerov
24 | 07 | 2019 I Marek Molnár

Prezident prehlásil, že ak Spojené kráľovstvo odstúpi od „nesprávneho kroku“ v Gibraltári, potom dostane „primeranú reakciu“ od Teheránu.


Zdá sa, že iránsky prezident Hassan Rouhani navrhol, že ak Spojené kráľovstvo prepustí iránsky tanker začiatkom tohto mesiaca, potom Irán vráti britské plavidlo, ktoré bolo zabavené minulý týždeň.

Supertanker Grace-1 bol 4. júla zadržaný mimo britského zámorského územia na južnom pobreží Španielska pre podozrenie, že prepravoval ropu do Sýrie, čím porušil sankcie Európskej únie. Približne o dva týždne neskôr Irán zachytil britský tanker Stena Impero v strategicky dôležitom Hormuzskom prielive.

Ochrana Hormuzského prielivu je záležitosťou Iránu a nikoho iného, vyhlásil Rouhani
Iránsky prezident pripomenul globálnemu spoločenstvu, že by malo byť vďačné za teheránsku prácu na zabezpečení bezpečnosti v Perzskom zálive a pri Hormuzskom prielive, pričom zdôrazňuje, že tanker Spojeného kráľovstva bol zadržaný z právnych... Čítať ďalej
24 | 07 | 2019 | Marek Molnár


"Bolo to prvýkrát, čo sa zdalo, že [Rouhani] prepojil zabavenie lode revolučným gardovým zborom (IRGC) so zadržaním iránskeho ropného tankera v Gibraltári, možno to naznačuje, že prepustenie ich lode povedie Irán k prepusteniu britského plavidla," uviedol Zein Basravi zo spoločnosti Al Jazeera, správy z Teheránu.

V stredu iránsky predstaviteľ informoval, že Spojené kráľovstvo vyslalo do Iránu mediátora, aby prediskutoval prepustenie Steny Impera.

Mohammad Mohammadi Golpayegani, vedúci kancelárie najvyššieho vodcu, neposkytol žiadne podrobnosti o zájazde britského mediátora, ale ironicky poukázal na angažovanosť Británie počas koloniálnych období v iránskych záležitostiach.

Britský diplomatický zdroj však poprel, že by Spojené kráľovstvo vyslalo takýchto zástupcov.

„Nie sme si vedomí toho, že by do Iránu boli poslaní nejakí sprostredkovatelia alebo zástupci,“ uviedol zdroj agentúry Reuters.

KĽDR zadržiava ruskú rybársku loď s ruskými a juhokórejskými členmi posádky
Severná Kórea zadržiava od minulého týždňa ruskú rybársku loď s 15 ruskými a dvoma juhokórejskými členmi posádky. Informovala o tom v stredu agentúra AFP na základe správ ruského veľvyslanectva v Pchjongjangu. Čítať ďalej
24 | 07 | 2019 | TASR