Mexický narkobarón Guzmán sa odvolal voči doživotnému trestu v USA
23 | 07 | 2019 I TASR

Bývalý šéf mexického drogového kartelu Sinaloa Joaquín Guzmán, ktorý bol uznaný za vinného z viacerých ťažkých zločinov vrátane vrážd, únosov a pašovania drog, sa odvolal voči rozsudku na doživotie. Informovala o tom v pondelok tlačová agentúra AFP.


Guzmána (62), svojho času jedného z najmocnejších zločincov sveta, usvedčili vo februári z pašovania stoviek ton kokaínu, heroínu a marihuany do Spojených štátov. Newyorský súd mu minulý týždeň udelil doživotný trest a poslal ho do neslávne známej väznice s maximálnym strážením ADX Florence v štáte Colorado.

K doživotiu dostal Guzmán ešte symbolických 30 rokov a pokutu 12,6 miliardy dolárov, ktoré sa odčítajú z jeho prepadnutého majetku. Ide o opatrný odhad tržieb jeho kartelu v USA. Guzmánov nový advokát Marc Fernich podľa AFP podal v jeho mene odvolanie voči rozsudku na ďalší deň po uznesení newyorského súdu. Rozhodnutie odvolacieho súdu môže trvať do jedného roka.

Mexický narkobarón Guzmán dostal doživotie
Na doživotné väzenie a ďalších 30 rokov odsúdili v stredu v New Yorku bývalého šéfa mexického drogového kartelu Sinaloa Joaquína "El Chapa" Guzmána, ktorý bol uznaný za vinného z viacerých ťažkých zločinov vrátane vrážd, únosov a pašovania drog.... Čítať ďalej
17 | 07 | 2019 | TASR


Guzmán je všeobecne považovaný za najvplyvnejšieho drogového baróna od čias Kolumbijčana Pabla Escobara, ktorý zahynul v roku 1993 počas prestrelky s políciou. Mexické úrady vydali Guzmána na stíhanie do Spojených štátov v januári 2017.

Medzi súčasnými trestancami v zariadení ADX Florence figurujú "Unabomber" Ted Kaczynski, jeden z páchateľov bombového útoku v Oklahoma City Terry Nichols, britský "topánkový" terorista Richard Reid či jeden z vykonávateľov bombového útoku na Bostonskom maratóne Džochar Carnajev, ktorý čaká na popravu.

Narkobarón Guzmán žiada nový proces z dôvodu možného pochybenia poroty
Mexický narkobarón Joaquín "El Chapo" Guzmán, ktorého začiatkom februára uznali za vinného z viacerých ťažkých zločinov, plánuje požiadať o nový proces v nadväznosti na správy z médií o pochybení poroty. Čítať ďalej
23 | 02 | 2019 | TASR