Južná Kórea vystrelila na ruské vojenské lietadlo 360 výstražných výstrelov
23 | 07 | 2019 I Marek Molnár

V utorok Juhokórejské bojové lietadlá vystrelili na ruské vojenské lietadlo viac ako 300 varovných výstrelov, po tom, čo dvakrát porušili vzdušný priestor krajiny, 


Vedúci štábu Južnej Kórey vo vyhlásení uviedol, že ruské vojenské lietadlo A-50 v utorok ráno dvakrát porušilo juhokórejský vzdušný priestor pri východnom pobreží krajiny.

K vpádu došlo počas spoločného rusko-čínskeho vojenského cvičenia. Juhokórejská armáda uviedla, že ruská A-50 preletla nad ostrovmi, o 9.09 hod. miestneho času a potom o 9.33 hodine, vždy iba na pár minút.

V reakcii na to Južná Kórea nasadila stíhačky F-15F a KF-16. Vyhlásenie uviedlo, že vystrelili 360 výstrelov, 80 počas prvého porušenia a 280 počas druhého. Výstrely boli podľa ministerstva obrany vystrelené pomocou 20 mm zbrane.

Juhokórejská armáda uviedla, že ruskému lietadlu poslala aj 30 varovaní, ale nedostala žiadnu odpoveď. A-50 je neozbrojené lietadlo AWACS, ktoré stojí za palubným výstražným a kontrolným systémom určeným na sledovanie a pozorovanie.

Rusko: V Petrohrade našli zavraždenú ženu, údajne aktivistku Jelenu Grigorievovú
Žena, ktorej mŕtve telo sa s viacerými bodnými ranami našlo v nedeľu na juhu Petrohradu, bola údajne známa miestna aktivistka Jelena Grigorievová, ktorej sa pre jej činnosť vyhrážali smrťou. Povedali to v pondelok viacerí ruskí aktivisti, informuje... Čítať ďalej
23 | 07 | 2019 | TASR


Podľa ministerstva je to prvýkrát, čo cudzia krajina porušila juhokórejský vzdušný priestor.

Chung Eui-yong, riaditeľ juhokórejského Národného bezpečnostného úradu, uviedol, že ruským úradom zaslal „striktnú“ sťažnosť na incident. „Berieme túto situáciu veľmi vážne a ak sa to bude opakovať, podnikneme ešte prísnejšie opatrenia,“ uviedol Chung bez podrobností o tom, aké tieto opatrenia môžu byť.

Carl Schuster, bývalý riaditeľ operácie v spoločnom spravodajskom stredisku tichomorského velenia USA, uviedol, že strieľanie výstražného výstrelu do vzduchu je „veľmi vážne a veľmi zriedkavé“.

Nie je jasné, či ruská A-50 úmyselne porušila juhokórejský vzdušný priestor. Incident je neobvyklý, aj keď východná Ázia je známa početnými dlhodobými územnými spormi, avšak Rusko a Južná Kórea sa zriedka dostávajú do konfliktu.

Na summite skupiny G20 v japonskej Osake v júni, ruský prezident Vladimir Putin uviedol, že Južná Kórea je „jedným z našich kľúčových partnerov“ v Ázii.

Je to druhý napätý incident týkajúci sa ruskej armády vo východnej Ázii za menej ako dva mesiace. 8. júna sa v Tichomorí takmer zrazili dve plavidlá z USA a Ruska, ktoré sa nachádzali vo vzdialenosti do 50 metrov.

Kim Čong-un vykonal inšpekciu novopostavenej ponorky
Severokórejský vodca Kim Čong-un vykonal inšpekciu novej vojenskej ponorky, ktorú postavili pod "jeho osobitným dohľadom". Informovala o tom v utorok agentúra Reuters s odvolaním sa na správy severokórejských štátnych médií. Čítať ďalej
23 | 07 | 2019 | TASR