USA nechce vojnu s Iránom a Spojené kráľovstvo by sa malo postarať o svoje vlastné lode, vyhlásil Pompeo
22 | 07 | 2019 I Marek Molnár

Uprostred rastúceho napätia Mike Pompeo trval na tom, že USA nechce vojnu s Iránom a Spojené kráľovstvo je zodpovedné za starostlivosť o vlastné lode. Štátny tajomník tiež zamietol tvrdenie Teheránu, že zatkli špehov spojených s CIA.


Pompeo dnes ráno komunikoval s televíznou spoločnosťou Fox, kde sa ho pýtali na názor o britskom ropnom tankeri Stena Impero, ktorý minulý týždeň zachytil Irán.

"Zodpovednosť v prvom rade pripadá na Spojené kráľovstvo, aby sa postaralo o svoje lode," povedal Pompeo a dodal: "Toto nie je kvôli sankciám USA, je to kvôli teokracii v Iráne a revolučnej horlivosti viesť teror po celom svete“.

"Nechceme vojnu s Iránom, len chceme, aby sa správali ako normálny národ. Myslím, že to chápu." ďalej uviedol.

Irán prehlásil, že všetkých 23 členov posádky na Stene Impero je „v bezpečí a v dobrom zdravotnom stave“, a že zachytili tanker v reakcii na zadržanie jedného zo svojich tankerov vo Veľkej Británii 4. júla.

Pompeo vo svojom rozhovore tiež odmietol Iránske vyhlásenie, že zachytilo 17 špehov spojených s CIA. „Klamstvo nie je pre Irán ničím novým,“ dodal.

Trump tvrdí, že zachytenie špehov CIA v Iráne je „úplný výmysel“
Americký prezident Donald Trump poprel správu, že by v Iráne bolo zajatých viac ako tucet agentov CIA, označil ich za „lži a propagandu“ zo strany Teheránu. Čítať ďalej
22 | 07 | 2019 | Marek Molnár