STAVEBNÝ KARTEL PRIPRAVÍ SLOVENSKO O EUROFONDY: Firmy nezaplatili pokutu, aj tak obchodovali so štátom
22 | 07 | 2019 I Peter Bachan

Príde Slovensko o eurofondy? Vyzerá to tak - dôvodom je, že štát nesankcionoval stavebné spoločnosti za kartelové obchody, informuje Denník N.


V roku 2006 vydal Úrad pre verejné obstarávanie rozhodnutie, že šesť stavebných firiem dostalo zákaz podieľať sa na štátnych zákazkách, a to na 5 rokov.


Protimonopolný úrad ešte pred tým rozhodol, že spomínané firmy vytvorili kartel a pokutoval ich poriadnou sumou - 1,35 miliardy slovenských korún.

Začalo sa pojednávanie s Kočnerom a Ruskom v kauze miliónových zmeniek
Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku sa začal sledovaný proces, ktorý pritiahol pozornosť aj zahraničných médií. Otvorili kauzu údajného falšovania zmeniek v hodnote takmer 70 miliónov eur. Obžalobe čelí podnikateľ Marian Kočner, ktorý sedí... Čítať ďalej
22 | 07 | 2019 | TASR-SITA


"Medzi potrestané spoločnosti patrí Doprastav, Skanska DS, Strabag, Inžinierske stavby, Betamont a Mota-Engil. Podľa oboch úradov kartel vznikol pri predkladaní ponúk na stavbu diaľničného úseku z Mengusoviec do Jánoviec. Spoločnosti Doprastav a Strabag udelené pokuty nezaplatili a so štátom obchodovali aj naďalej. Darilo sa im to aj vďaka tomu, že po rozhodnutí úradov sa prípad niekoľko rokov ťahal po súdoch. Rozhodnutie PMÚ a ÚVO potvrdil napokon Najvyšší súd," uvádza sa v článku Hospodárskych novín.

Vtedy ale vznikol jeden problém - nebolo jasné, odkedy mal platiť trest zákazu obchodovania so štátom. ÚVO musel teda rozhodnúť - trest sa nakoniec mal počítať od mája 2004, čiže ešte spred času, kedy sa o karteli vedelo a kedy protimonopolný úrad potvrdil jeho existenciu.

V tom čase sa ešte nevedelo o nejakom zákaze. Štát so spomínanými spoločnosťami teda aj naďalej obchodoval a práve toto je koreň problému. Denník N informoval o tom, že sa v tejto veci bude opäť rozhodovať, teda odkedy mal tento zákaz platiť.

"Na základe tohto obdobia by sa následne malo začať počítať, koľko  získali spomínané spoločnosti v danom období z eurofondov a následne o tom, akú sumu bude musieť Slovensko vracať," uvádza sa v závere článku Hospodárskych novín.

EXTRÉMNE DRAHÝ OBED: Prešovská nemocnica chce zriadiť nemocničnú kuchyňu za 1,7 mil. eur
Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove chce zriadiť nemocničnú kuchyňu. Podľa oznámenia o vyhlásení verejného obstarávania je celková odhadovaná hodnota zákazky vyše 1,7 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty. Čítať ďalej
22 | 07 | 2019 | SITA