Spojené štáty tvrdia, že stíhacie lietadlo Venezuely dosiahlo „nebezpečnú“ blízkosť k americkým lietadlám, obviňujú z toho Rusko (VIDEO)
22 | 07 | 2019 I Marek Molnár

Americká vojenská služba uviedla, že venezuelské stíhacie lietadlo Su-30 bolo v nebezpečnej blízkosti a vinia Rusko z "nezodpovedného" predaja zbraní Venezuele.


Zábery stíhacieho lietadla Su-30, na ktorých sa blíži k americkému lietadlu EP-3, vydalo veliteľstvo v nedeľu. Americká armáda uviedla, že incident sa odohral nad Karibským morom 19. júla, ale neuviedla, ako blízko bol EP-3 na hraniciach Venezuely, pričom sa uvádza, že lietadlá boli v medzinárodnom vzdušnom priestore.



Let venezuelského lietadla „ohrozoval“ americké lietadlo a jeho posádku, prehlásilo US Southern Command a ďalej tvrdili, že sa nachádzalo v „nebezpečnej vzdialenosti“.



Tweet prišiel potom, čo venezuelský minister obrany Vladimir Padrino obvinil americké lietadlo, že vstúpilo do letovej informačnej oblasti (FIR) Maiquetía, a to bez povolenia. Tým porušilo pravidlá Medzinárodnej organizácie civilného letectva (ICAO) a „predstavovalo tak riziko pre iné lietadlá,“ povedal Padrino.



Keďže venezuelské lietadlo bolo pôvodom z Ruska, americká armáda neváhala viniť nikoho iného než Moskvu. Je to dôkazom „nezodpovednej vojenskej podpory Ruska“ pre venezuelskú vládu, ako aj podkopávaniu „úsilia o boj proti nezákonnému obchodovaniu“ prezidentom Nicolasom Madurom.

Rusko tvrdí, že táto spolupráca spĺňa všetky medzinárodné pravidlá, pričom by sa mala v budúcnosti ešte viac rozšíriť.

Nákup S-400 Tureckom spôsobí NATO praktické problémy
Rozhodnutie Turecka zadovážiť si ruský systém protivzdušnej obrany S-400 by mohlo ohroziť bezpečnosť amerických stíhačiek F-35. Hoci bude tento kontrakt pre Turecko aj NATO predstavovať praktické problémy, neznamená to, že Ankara bude tlačená do... Čítať ďalej
22 | 07 | 2019 | TASR