Pokusy o pašovanie cez slovensko–ukrajinskú hranicu neutíchajú ani cez dovolenkovú sezónu
22 | 07 | 2019 I SITA

Pokusy o pašovanie cez hranice neutíchajú ani cez dovolenkovú sezónu. Na slovensko–ukrajinskej hranici odhalili príslušníci finančnej správy počas leta nelegálny dovoz cigariet už vo vyše 100 prípadoch. Z toho v nových úkrytoch, napríklad v pivových sudoch. Zakázané pesticídy objavili v autobuse. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Colného úradu Michalovce Klára Baloghová.


Príslušníci finančnej správy na východnej hranici odhalili od 1. do 21. júla nelegálny dovoz cigariet a tabakových výrobkov zatiaľ v 102 prípadoch. Išlo spolu o 102 936 kusov cigariet, pri ktorých finančný únik na cle a daniach predstavuje 64 737 eur. V dvoch prípadoch odhalili príslušníci finančnej správy na colnom hraničnom priechode Vyšné Nemecké nové úkryty.

"Napríklad vodič v osobnej doprave deklaroval dovoz len jedného litra alkoholických nápojov a 40 kusov cigariet a neobchodného tovaru pre osobnú potrebu v hodnote do 300 eur, ktoré si cestujúci môže legálne doviezť z tretích krajín s oslobodením od cla a daní. Pri colnej kontrole však odhalili nelegálny dovoz 21 600 kusov cigariet bez platnej kontrolnej známky. Finančný únik v tomto prípade predstavuje 13 170 eur," uviedla Baloghová v tlačovej správe.

Vyhovárajú sa na seba navzájom? Colníci o Vadalovi vraj nevedeli, Saková hovorí, že to nie je v poriadku
Prezidentka finančnej správy Lenka Wittenbergerová tvrdí, že finančná správa nebola v roku 2013 informovaná o aktivitách Antonina Vadalu. Ministerka vnútra SR Denisa Saková (Smer-SD) reaguje, že to nie je v poriadku, v dôsledku čoho bola aj... Čítať ďalej
13 | 06 | 2019 | Peter Králik/TASR


Ako ďalej informuje hovorkyňa colného úradu, uplynulý víkend zase iný vodič v osobnej doprave, občan Ukrajiny, dovážal štyri pivové sudy. Vozidlo skontrolovali inšpekčným skenovacím systémom, ktoré potvrdilo podozrenie, že sa v ňom môže nachádzať aj nelegálny tovar. Príslušníci finančnej správy vozidlo aj pivné sudy dôkladne skontrolovali, pričom odhalili nelegálny dovoz 28 000 kusov cigariet bez platnej kontrolnej známky. Finančný únik v tomto prípade predstavuje 17 360 eur.

Ďalšiu nelegálnu prepravu zachytili dnes. Cez colný hraničný priechod Vyšné Nemecké vstupoval na Slovensko autobus pravidelnej linky Užhorod – Košice s ukrajinskými evidenčnými číslami. Vodič nedeklaroval dovoz žiadneho tovaru.

"Pri colnej kontrole batožinového priestoru zistili, že sa v ňom nachádzajú aj pesticídy. Pritom dovoz prípravkov na ochranu rastlín z tretích krajín pre osobnú spotrebu je zakázaný. V autobuse sa nachádzalo 150 litrov postrekovej látky v obchodných baleniach jeden až päť litrov a ďalších 400 kg v obchodných baleniach 250 g až 1 kg.

Prípad odovzdali vyšetrovateľovi Kriminálneho úradu finančnej správy v spolupráci s Ústredným kontrolným a skúšobným ústavom poľnohospodárskym (ÚKSÚP)," vysvetlila Baloghová. Cestujúcich na miesto určenia prepravil iný autobus, ktorý zabezpečil prepravca z Ukrajiny.

RADÍME: Nie každý suvenír z dovolenky je možné doniesť domov, upozorňujú colníci
Nie každý suvenír z dovolenky je možné doniesť domov. Problémové sú podľa colníkov najmä suveníry vyrobené z ohrozených druhov živočíchov a rastlín, ktoré spadajú pod Dohovor o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a... Čítať ďalej
10 | 07 | 2019 | TASR