Francúzska pitná voda obsahuje neprimerané hodnoty radiácie z tamojšej elektrárne
22 | 07 | 2019 I Fero Samil

Francúzska organizácia pre kontrolu rádioaktivity zverejnila znepokojujúce vyhlásenie, že milióny Francúzov pijú vodu kontaminovanú tríciom z jadrových elektrární, uvádza Le Figaro.


Podľa odborníkov sú prípustné hodnoty nebezpečných látok vo vodovodnej vode značne nadhodnotené, čo hrozí obzvlášť závažnými dôsledkami pre obyvateľov veľkých miest v oblastiach riek Loiry, Seiny a Viedeň.

V stredu vydala Asociácia pre kontrolu rádioaktivity v západnom Francúzsku vyhlásenie, že 6,4 milióna Francúzov pije tríciom kontaminovanú vodu, uvádza Le Figaro. S týmto záverom prišli laboratórny pracovníci v Herouville-Saint-Clair neďaleko Caen, na základe údajov Ministerstva zdravotníctva.

Nejedzte šalát zo záhrady, radila armáda ČSSR po výbuchu v Černobyle. Expert prezradil viac
Štvrť storočia sa československá socialistická armáda pripravovala na jadrový úder zo západu. Keď došlo k Černobyľskej tragédii a rádioaktivita prišla z východu, zavládla bezradnosť, píše blesk.cz. Čítať ďalej
05 | 07 | 2019 | František Németh


Asociácia zároveň uznáva, že "všetky ukazovatele sú v prijateľných štandardoch stanovenými zdravotníckymi orgánmi". Podľa stanoviska Francúzskeho inštitútu pre ochranu pred žiarením a jadrovou bezpečnosťou (IRSN), technické jednotky francúzskeho úradu pre jadrovú a radiačnú bezpečnosť (ASN), "zdravotný predpis stanovuje ukazovateľ 100 Bq / l pre trícium, ktoré nie je hygienickým limitom, ale prahom, ktorej prekročenie znamená ďalšie štúdium rádioaktivity vody." Ako píšu francúzske noviny, odporúčania Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre pitnú vodu určujú štandardnú úroveň trícia dokonca na 10 tisíc Bq / l.

ACRO sa však domnieva, že "neustála prítomnosť trícia vo vodovodoch z emisií z jadrových elektrární jasne ukazuje riziko kontaminácie inými rádioaktívnymi látkami na oveľa vyššej úrovni". Laboratórium uvádza, že trícium pôsobí ako "varovanie pred nebezpečenstvom": "keď sa v prípade vážnej nehody v jednej z jadrových elektrární na Seine, vo Vienne alebo v Loire sa do vody dostane iba trícium, tak milióny ľudí môžu zostať bez pitnej vody".

Narodila sa pri Černobyle, dnes žije normálny život. Poznáme príbeh 19-ročnej Marijky
Mimoriadne úspešný seriál HBO Černobyľ opäť vyvolal záujem o najhoršiu jadrovú katastrofu, akú kedy ľudstvo zažilo - výbuch Černobyľskej elektrárne v roku 1986. Nová popularita zapríčinila aj nové pátranie po tajomstvách, ktoré mali ostať... Čítať ďalej
12 | 06 | 2019 | Aneta Leitmanová


Na základe údajov ministerstva združenia zostavilo a vydalo "exkluzívnu mapu rádioaktívnej kontaminácie pitnej vody vo Francúzsku", na ktorej je zaznamenané mnoho zón s "trvalou prítomnosťou trícia vo vodovodoch" v údoliach týchto riek. Tak bolo ohrozených 268 obcí, vrátane takých veľkých regionálnych centier ako Orléans, Blois, Tours, Angers, Nantes a 122 komún Ile de France. Podľa asociácie dodáva jediná úpravňa vody v Choisy-le-Roi pitnú vodu 1,9 milióna ľudí z 56 obcí na juh a na západ od Paríža. Táto stanica ročne rozosiela 1,3 TBq (terabecquerelú) trícia s priemerom 10 Bq / l, čo je 2,5% emisií z jadrovej elektrárne v Nogent-sur-Seine.

Ako poznamenáva Le Figaro, v reakcii na vyhlásenie ACRO ďalšia verejná laboratórium pre výskum atómov odsúdila "banalizácii kontaminácie tríciom". Komisia pre nezávislý výskum a informácie o rádioaktivite (CRIIRAD) vyzýva k tomu, aby "neboli klamanie porovnaním s ukazovateľom 100 Bq / l alebo horšie tzv. Regulačné úrovňou 10 tisíc Bq/l". Ako zástupcovia Komisie vo Valencii v liste uistili," úrady pripúšťajú, že úroveň karcinogénnych rizík rádioaktívnych látok prekračujúcich maximálnu rozpustnú úroveň chemických karcinogénov je 100-krát vyššie".

Pri Turovských vodopádoch zranila padajúca skala 28-ročného muža
Uvoľnená skala v teréne pri Turovských vodopádoch zranila v pondelok dopoludnia 28-ročného muža. Zranenému pomáhal pri transporte do nemocnice záchranársky vrtuľník. Čítať ďalej
22 | 07 | 2019 | TASR