Čaputová sa pustila do Švecovej z Najvyššieho súdu: Kondícia disciplinárneho súdnictva je nedostatočná
22 | 07 | 2019 I TASR

Predsedníčka Najvyššieho súdu (NS) SR Daniela Švecová vyhlásila, že nevie, prečo sú disciplinárne senáty nefunkčné, nejde totiž o právomoc NS SR.


Kondícia disciplinárneho súdnictva na Slovensku je nedostatočná napriek tomu, že ide o jednu zo základných podmienok nezávislého súdnictva. Prezidentka Zuzana Čaputová to vyhlásila po stretnutí s predsedníčkou Najvyššieho súdu (NS) SR Danielou Švecovou. Tá uviedla, že nevie, prečo sú disciplinárne senáty nefunkčné, nejde totiž o právomoc NS SR.

Disciplinárne súdnictvo je podľa prezidentky dôležité, pretože má poskytovať priestor na vyvodzovanie zodpovednosti v prípade zlyhania sudcov. „Súdnictvo bude fungovať vtedy dobre, ak bude vysoká miera nezávislosti fungovať kvalitným zodpovednostným systémom a to má predovšetkým zabezpečiť disciplinárne súdnictvo,“ uviedla. Veľkú rezervu vidí v disciplinárnych súdoch aj predsedníčka NS SR Švecová. Zároveň však pripomenula, že ich kontrola nie je v kompetencii Najvyššieho súdu.

CHMELÁR VYLOŽIL KARTY: Na tlačovke odhalil priority hnutia, za problémami s názvom má stáť Fico
Eduard Chmelár na tlačovej konferencii predstavil priority svojho hnutia, ktorého založenie oznámil pred pár dňami. Musel však vyriešiť ešte jednu nepríjemnú maličkosť, ktorá sa týkala názvu strany. Informoval o tom na jeho stránke na... Čítať ďalej
22 | 07 | 2019 | Peter Bachan


Posilniť dôveru v súdy sa podľa Švecovej podarilo za jej funkčné obdobie skrátením doby konania. Ako uviedla, v roku 2014 bola priemerná dĺžka konania na NS 245 dní, v roku 2018 to bolo 74 dní. „Zistili sme, že priemernú dĺžku konania môžeme skrátiť jedine tým, že navýšime stav asistentov,“ doplnila. Počet asistentov za jej funkčné obdobie strojnásobili z 30 na 90. Na jedného sudcu teda pripadá jeden asistent. Zlepšilo sa aj materiálno-technické vybavenie.

Na stretnutí otvorili aj tému nástupcu Daniely Švecovej, ktorej v októbri končí funkčné obdobie. „Bola by som rada, keby to bol človek, ktorý by pokračoval v tendenciách, ktoré začali počas môjho funkčného obdobia,“ uviedla. Čaputová si na tomto poste vie predstaviť odborníka s vysokým morálnym kreditom, ktorý nevzbudzuje žiadne pochybnosti, je rešpektovanou autoritou a prispeje k dôveryhodnosti súdnictva. Konkrétne mená uviesť nechceli.

Trump tvrdí, že zachytenie špehov CIA v Iráne je „úplný výmysel“
Americký prezident Donald Trump poprel správu, že by v Iráne bolo zajatých viac ako tucet agentov CIA, označil ich za „lži a propagandu“ zo strany Teheránu. Čítať ďalej
22 | 07 | 2019 | Marek Molnár