Martin Tlapa: EÚ v obchode s Afrikou zaostala, dá sa to ale ešte dobehnúť, tvrdí ekonomický diplomat
21 | 07 | 2019 I SITA

Európska únia nie je v obchodovaní s africkými krajinami veľmi úspešná, dá sa to však zmeniť. Čína, ktoré dlhé roky na africkom kontinente pôsobí, má veľmi agresívny model podnikania. Krajiny EÚ by sa mali sústrediť skôr na to, aby si vybudovali dôveru medzi africkými spoločnosťami a tiež na to, kde máme oproti Číne konkurenčnú výhodu. To môže byť napríklad školenie ľudí. Vyplýva to zo slov námestníka pre riadenie sekcie mimoeurópskych krajín, ekonomickej a rozvojovej spolupráce českého ministerstva zahraničných vecí Martina Tlapu pre agentúru SITA. Vidí tri sektory, v rámci ktorých krajiny ako Česko alebo Slovensko môžu uspieť. Sú nimi pôdohospodárstvo, zdravotníctvo a environmentálne technológie.


Tlapa tvrdí, že podľa ich národnej analýzy existujú tri hlavné oblasti, v ktorých české spoločnosti v Afrike môžu uspieť. Jednou z nich je modernizácia pôdohospodárstva. „Je tam veľký dopyt po riešeniach, po tom, ako to robiť efektívne. Myslím si, že to je oblasť, kde máme nejaké skúsenosti vrátane dodávok technológií. Potom sú to environmentálne technológie, čistenie vody. Celá oblasť spojená s vodou – od čistenia, distribúcie, technológií až po odpadové hospodárstvo,“ priblížil Tlapa. Ďalšou oblasťou, kde Česi môžu uspieť, je zdravotníctvo. „Máme celkom unikátnu skupinu firiem, ktoré dokážu ponúkať mnoho vecí – zdravotnícke vybavenie, zariadenie. Snažíme sa ich združovať, aby to nebol jeden malý vývozca, ale aby sme ich skôr združovali do nejakých konzorcií a tak vedeli postaviť časť nemocnice alebo celú nemocnicu,“ pokračoval námestník pre ekonomickú a rozvojovú spoluprácu.

Pokiaľ ide o budovanie dôvery, ide to najlepšie pri spoločných záujmoch, upozornil Tlapa. Za spoločný záujem považuje napríklad zdaňovanie nadnárodných firiem. „Mnoho krajín prichádza o príjmy z investícií v Afrike pre obchádzanie platenia daní nadnárodnými spoločnosťami. To je problém, ktorý riešime v Európe. Musíme nájsť spoločné témy s africkými krajinami, kde sú zárodky dôvery k dlhodobejším vzťahom, a tak sa tam môžeme presadiť,“ domnieva sa Tlapa.

ODHALENIE: Nemecká tajná autocenzúra bol odhalená
Nový prieskum o autocenzúre v Nemecku ukázal, že Nemci v zarážajúcej miere cenzurujú svoj vlastný prejav. Na otázku, či je možné "sa na verejnosti slobodne vyjadrovať," odpovedalo "áno" len 18% opýtaných. Pre porovnanie 59% Nemcov uviedlo, že v... Čítať ďalej
21 | 07 | 2019 | Fero Samil


Za druhú podstatnú vec považuje vrátiť sa k tomu, čo fungovalo. „Oproti Číne môžeme mať výhodu v tom, že my sme vždy dokázali naučiť ľudí pracovať s technológiami. Môžeme im pomôcť zvýšiť ich kvalifikáciu, kompetencie. To si myslím, že niektoré projekty z Číny neponúkajú a tu môžeme – Slovensko aj Česko, byť ďaleko úspešnejší tým, že ich dokážeme trénovať, aby vedeli pracovať s technológiami,“ tvrdí námestník českého ministra.

Tlapovi okrem toho chýba stratégia a poctivá debata o tom, ako rokovať s Afrikou priamo na európskej úrovni. „To znamená nepoučovať ich, netlačiť ich do nejakých riešení, na ktoré nie sú pripravení, a pokúsiť sa pochopiť ich problémy,“ povedal na margo toho, ako by Únia mala komunikovať s Afrikou. Európske spoločnosti by sa mali pokúsiť pochopiť, ako tento kontinent vyzeral pred kolonizáciou, aké sú vzťahy medzi krajinami navzájom, medzi etnikami a kmeňmi. Aj poznanie vzťahov je dôležité pre úspešné pôsobenie v Afrike.

Martin Tlapa je námestník pre riadenie sekcie mimoeurópskych krajín, ekonomickej a rozvojovej spolupráce českého ministerstva zahraničných vecí. Pred tým pôsobil aj na českom ministerstve obchodu a priemyslu a Úrade vlády. Na Slovensko prišiel v rámci porady vedúcich zastupiteľských úradov SR. Našim diplomatom radil, ako lepšie uspieť v rámci ekonomickej diplomacie.

Hongkong: Demonštranti opäť vyšli do ulíc a zhanobili štátny znak Číny
Desaťtisíce demonštrantov vyšli v nedeľu do ulíc Hongkongu, a niektorí z nich zhanobili štátny znak Čínskej ľudovej republiky, v rámci protestov proti úradom pevninskej Číny, informovala agentúra AP. Čítať ďalej
21 | 07 | 2019 | TASR