BRATISLAVA: Nové Mesto investuje takmer 100-tisíc eur do školských jedální
21 | 07 | 2019 I SITA

Bratislavská mestská časť Nové Mesto plánuje kúpiť nové technologické vybavenie do školských jedální v základných školách vo svojej správe.


Chce tak zvýšiť kapacitu jedální, aby boli od septembra pripravené na väčší počet stravníkov. Ako informoval agentúru SITA Ján Borčin z oddelenia komunikácie, kultúry, športu, mládeže a voľného času v Novom Meste, z rozpočtu mestskej časti na tento účel vyčlenili zatiaľ 96 350 eur, rátajú však aj s ďalšími investíciami do osadenia a zapojenia nových zariadení, prípadne stavebných úprav v niektorých jedálňach.

K takýmto opatreniam pristúpilo Nové Mesto pre zavedenie obedov zadarmo. Novela zákona platí pre škôlkarov od 1. januára tohto roka a pre žiakov základných škôl bude platiť od 1. septembra. „Doteraz sme problémy nezaznamenali. Predškoláci v materských školách sa stravovali rovnako všetci aj pred zavedením 'bezplatného stravovania'.

Regulačný úrad nateraz nechystá zmeny pri tarifách za distribúciu elektriny
Volanie energetikov po “uprataní“ taríf za distribúciu elektriny, ktoré vstupujú do koncových cien elektriny, zrejme zostane nateraz nevypočuté. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) neplánuje v tejto veci v súčasnosti... Čítať ďalej
21 | 07 | 2019 | SITA


Od septembra však očakávame zvýšený počet stravníkov v základných školách,“ uviedol Ján Borčin a dodal, že problematickou oblasťou nebude len zastarané vybavenie kuchýň, ale aj personálne zabezpečenie jedální. „Školy majú problém s hľadaním chýbajúcich pracovných síl a vo viacerých prevádzkach pracujú kuchárky v preddôchodkovom veku. Až prax však ukáže všetky problémy,“ uzavrel Ján Borčin.

K budúcim problémom samospráv spojených s obedmi zadarmo sa vyjadrovali aj tajomník Rady expertov Združenia miest a obcí Slovenska a hovorca ZMOS Michal Kaliňák. Robiť si veľké ilúzie, že samosprávy obedy zadarmo bravúrne zvládnu by bolo podľa neho klamstvo. Po schválení všetkých opatrení v minulom roku, ktoré majú dopady na výdavkovú časť rozpočtov miest a obcí, bude samosprávam podľa neho chýbať 80 miliónov eur.

Dôchodkovú správcovskú spoločnosť menia sporitelia čoraz častejšie
Sporitelia v druhom pilieri menia svojho správcu penzijných úspor čoraz častejšie. Čítať ďalej
21 | 07 | 2019 | SITA