Ľudia by sa nechali sledovať kvôli lacnejšiemu poisteniu
20 | 07 | 2019 I Marek Molnár

Skoro polovina Čechov, presnejšie 42,2 percent, by schválila poisťovni sledovať svoj štýl šoférovania, pokiaľ by to malo za následok lacnejšie povinné ručenie. Každý desiaty človek by prijal túto ponuku bez váhania.


Táto informácia prišla z prieskumu, ktorý pre "Vodafone Nápad roku pri tuzemskej populácií" realizovala agentúra STEM/MARK.

Poskytovať informácie o svojom šoférovaní by nevadilo hlavne mladým vo veku od 18 po 29 rokov, ktorí patria do kategórie začínajúcich neskúsených vodičov. Za toto monitorovanie by malo byť odškodnenie v podobe lacnejšieho povinného ručenia od poisťovne, pričom za to hlasovala necelá polovica (49,2 %), iba štvrtina nesúhlasila. Ďalšia štvrtina uviedla ,že nemá vlastné auto alebo dokonca vodičský preukaz.

Skeptickejšie sa k tomu postavili ženy. Najmenej sa to páčilo vodičkám vo veku od 45 po 59 rokov, z týchto vodičiek by sa 43,7 % sledovať nenechalo. Hneď za nimi nasledujú ľudia vo veku od 30 do 44 rokov s 41,2 %. Potom následuje generácia starších ako 60 rokov s 37,8 % a ako poslední sú mladí vo veku 18 do 29 rokov s 25,9 %.

Ušetriť za povinné ručenie výmenou za posielanie dát o šoférovaní by boli ochotní viac muži (45,7 %), pričom ženy boli viac rezervovanejšie (38,7 %).

„Výsledok naznačuje, že sa zvyšuje záujem ľudí platiť za služby menej, pokiaľ sa chovajú zodpovedne, a tak isto majú firmy záujem im to dopriať," prehlásil zakladateľ súťaže Vodafone Nápad roku Martin Kešner.

Spojené štáty si zrejme "omylom" zostrelili svoj vlastný dron
Námestník iránskeho ministra zahraničných vecí Abbás Arakčí v piatok poprel, že jeho krajina práve prišla o dron, a naznačil, že Spojené štáty si zrejme "omylom" zostrelili bezpilotné lietadlo. Čítať ďalej
20 | 07 | 2019 | Marek Molnár / TASR