Francúzsko predbehlo Taliansko, v absolútnych číslach sa stalo najzadĺženejším štátom eurozóny
20 | 07 | 2019 I Marek Molnár

Taliansko v minulých mesiacoch čelilo kritike kvôli veľkosti verejného dlhu v pomere k HDP, podľa dát európskeho štatistického úradu Eurostat ho však v absolútnych číslach v prvom štvrťroku predbehlo Francúzsko. Dlží o 359 miliónov eur viac ako Rím.


V pomere k HDP je však zadĺženie Francúzska tesne pod 100 %, takže stále zaostáva za 133 % Talianska. Francúzsko si taktiež môže na trhoch naďalej požičiavať za výrazne nižšie úroky ako Taliansko.




Avšak ako poznamenala agentúra Bloomberg, pre francúzsku vládu bude v takejto situácií ťažšie vyvíjať tlak na taliansko, aby zmenilo svoje kontroverzné rozpočtové plány. Francúzsko je druhou a Taliansko treťou najväčšou ekonomikou eurozóny.

Taliansku hrozilo od Európskej komisie, že zaháji riadenie pre nadmerný deficit. Po záväzkoch, ktoré Rím začiatkom mesiaca vykonal, avšak riadenie zahájené zaťial nebolo. Podľa pravidiel by mali členské štáty udržovať svoj verejný dlh pod 60 % HDP.

Talianska vláda hlási zavedenie rovnej dani, pričom už v januári schválila svoje dva hlavné volebné sľuby, základný príjem pre chudobných, ktorí si hľadaj prácu, a zníženie veku odchodu do dôchodku.

Srbský prezident označil rezignáciu kosovského premiéra za "trik"
20 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič / TASR