Na Ukrajine pred parlamentnými voľbami suverénne vedie Zelenského strana
19 | 07 | 2019 I SITA

Strana ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského by mala podľa predvolebných prieskumov všetkých agentúr vysoko zvíťaziť v nedeľňajších predčasných parlamentných voľbách na Ukrajine. Strana Sluha ľudu, odvodzujúca svoj názov od rovnomenného televízneho seriálu, v ktorom hral Zelenskyj hlavnú rolu, by mala získať podľa rôznych agentúr od 39 do 52 percent hlasov.


Zelenskyj zvolal predčasné voľby krátko po svojom nástupe do úradu, a to napriek tomu, že riadne voľby sa mali konať už v novembri tohto roku. Prezident si chce ich prostredníctvom zaistiť čím skôr väčšinu v parlamente, ktorú momentálne nemá.

Na druhom mieste v predvolebných prieskumoch je zoskupenie Opozičná platforma - Za život, ktorému rôzne agentúry predpovedajú zisk medzi 10 a 15 percentami. Ide o proruskú a euroskeptickú koalíciu pod vedením oligarchu Viktora Medvedčuka, blízkeho priateľa ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý je aj krstným otcom jeho dcéry.

Na treťom a štvrtom mieste nasledujú strany bývalého prezidenta Petra Porošenka Európska solidarita a expremiérky Julije Tymošenkovej Všeukrajinské združenie Otčina, ktoré chce obe voliť 7 až 10 percent rozhodnutých voličov.

Ukrajina: Zelenskyj vymenoval za šéfa rady bezpečnosti exministra Danyľuka
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vymenoval v utorok za nového tajomníka Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny (RNBOU) bývalého ministra financií Oleksandra Danyľuka. Príslušná vyhláška bola zverejnená na internetovej stránke hlavy... Čítať ďalej
28 | 05 | 2019 | tasr


Predbehnúť ich však ešte podľa niektorých agentúr môže nová liberálna proeurópska strana Hlas, ktorú založil spevák ukrajinskej rockovej kapely Okean Elzy Svjatoslav Vakarčuk. Tej niektoré agentúry predpovedajú zisk tesne pod 10 percent, podľa iných je však pod 5-percentnou hranicou zvoliteľnosti.

Mimo parlamentu by mali podľa prieskumov skončiť obe nacionalistické strany, ktoré majú blízko ku krajnej pravici, teda Všeukrajinský zväz Sloboda a Radikálna strana, a tiež strana Ukrajinská stratégia súčasného premiéra Volodymyra Hrojsmana.

Poradie strán v predvolebných prieskumoch sa však nemusí nakoniec príliš podobať na konečné zloženie budúceho parlamentu. Z celkového počtu 424 kresiel sa totiž len o 225 rozhoduje pomerným systémom, zatiaľ čo 199 kresiel prislúcha k jednomandátovým obvodom, kde si zmerajú sily v priamych súbojoch lokálni politici.

Ukrajina: Zelenskyj vrátil Saakašvilimu občianstvo
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vrátil ukrajinské občianstvo bývalému gruzínskemu prezidentovi a exgubernátorovi ukrajinskej Odeskej oblasti Michailovi Saakašvilimu. Čítať ďalej
28 | 05 | 2019 | tasr