Volebná kampaň strany Spolu bude výnimočná tým, že bude spoločná s Progresívnym Slovenskom
18 | 07 | 2019 I SITA

Volebná kampaň strany Spolu - občianska demokracia bude výnimočná tým, že bude spoločnou koaličnou kampaňou s Progresívnym Slovenskom. Uviedla to pre agentúru SITA hovorkyňa strany Spolu Silvia Hudáčková s tým, že lídri Michal Truban (PS) a Miroslav Beblavý (Spolu) budú tvoriť silný tandem. "Volebný štáb tvoríme a čoskoro predstavíme jeho členky a členov," priblížila. Koalícia PS a Spolu je vo fáze rokovaní o spoločnom programe, ktorý zverejnia spolu s tieňovou vládou začiatkom septembra. Spolu má svojich desať priorít do koaličných vyjednávaní. Sú zahrnuté v troch oblastiach Spravodlivé Slovensko, Skutočne spravodlivý štát a Pripravení na budúcnosť.


Do oblasti spravodlivé Slovensko patrí nezávislá polícia, férová ekonomika, silné regióny či moderná demokracia. Druhou prioritou je sociálny štát opierajúci sa o zdravé a solidárne Slovensko, ktorý nezabúda na seniorov a tretí pilier je orientovaný na budúcnosť. Tú definujú školstvo, zelená krajina a orientácia na proeurópsku zahraničnú politiku. Skrotiť oligarchiu, posilniť imunitný systém štátu či odstrániť bariéry medzi občanmi a politikou sú opatrenia, ktorými sa chce mimoparlamentná strana v blízkej budúcnosti zaoberať.

V oblasti zdravotníctva má Spolu osem cieľov. Prioritou je, aby v centre pozornosti bolo nielen samotné zdravotníctvo, ale aj zdravie človeka. "Pacienti musia vedieť, na čo majú nárok a štát musí ich práva vynucovať a chrániť. Pacientom prinesieme vyššiu kvalitu, viac inovácií a pohodlia. Pacient si bude môcť vďaka férovej súťaži vybrať a ušetriť. Založíme celoslovenskú sieť nemocníc a do vedenia vnesieme profesionalitu spolu s osobnou zodpovednosťou," priblížila pre agentúru SITA niektoré z priorít hovorkyňa strany Silvia Hudáčková. Okrem toho chce strana premyslenými investíciami zastaviť úpadok slovenského zdravotníctva a podporiť jeho kvalitu. Zatraktívnenie práce v zdravotníctve na Slovensku ako i zabezpečenie dostupnej dlhodobej starostlivosti pre ľudí, ktorí sú na ňu odkázaní, sú súčasťou programu strany Miroslava Beblavého.

Víziu má Spolu aj v oblasti obrany. Slovensko podľa predstaviteľov Spolu potrebuje zásadnú zmenu politických a spoločenských pomerov. "Obranu a bezpečnosť je potrebné odpolitizovať a vrátiť ju do služby všetkým občanom, pričom ich revitalizácia je súčasťou nášho úsilia o rekonštrukciu štátu. Tému obrany a bezpečnosti je potrebné vrátiť naspäť tým, ktorí za obranu a bezpečnosť krajiny zodpovedajú. Do ozbrojených síl a najmä bezpečnostných zložiek je potrebné vrátiť profesionalitu, lojálnosť k republike, striktný kariérny systém a účinné mechanizmy vnútornej a vonkajšej kontroly ich činnosti. Schopnosť sa brániť, odolnosť a stabilita," uviedla Hudáčková. Slovenská republika musí byť podľa Spolu schopná reagovať na meniace sa bezpečnostné prostredie a bezpečnostné hrozby.

Sme rodina nevylučuje podporu stratifikácie, počká si však na návrh zákona
Opozičné hnutie Sme rodina nevylučuje podporu stratifikácie nemocníc, chce si však počkať na podobu návrhu zákona. Stratifikácia by podľa neho mala zabezpečiť aj posilnenie materiálno-technického a personálneho štandardu nemocníc. Pre TASR to... Čítať ďalej
17 | 07 | 2019 | TASR


Spolu sa zameriava aj na kvalitnú políciu a spravodlivé Slovensko. Zahraničná politika strany presadzuje okrem iného v EÚ štátny aj európsky záujem. "Viac solidarity v EÚ musí vyvážiť väčšia zodpovednosť členských štátov – poistenie namiesto dotácií. Migračné toky zvládneme len spoločnou európskou politikou pri ochrane vonkajšej hranice EÚ a podporou stability na Blízkom východe a v severnej Afrike. V EÚ potrebujeme fungujúci trh so službami. Visegrádska štvorka nenahrádza naše miesto v EÚ, môže ho však podporiť," to sú niektoré z návrhov v oblasti zahraničných vecí.

Problematiku dopravy chcú riešiť definovaním jasnej koncepcie rozvoja dopravy. "Zabezpečíme rovnomerný rozvoj všetkých druhov dopravy na základe ich potrieb a významu a aktívne začneme riešiť budovanie obchvatov miest a obcí," priblížila Hudáčková s tým, že rovnako treba podporiť nové trendy v mobilite.

Agentúra SITA oslovila všetky parlamentné strany aj mimoparlamentné subjekty Spolu, Progresívne Slovensko aj Za ľudí so žiadosťou, aby predstavili svoj volebný program do parlamentných volieb v roku 2020. Agentúra vydala už volebné programy strany Sloboda a Solidarita a hnutí OĽaNO, Sme rodina a KDH.

Ján Budaj: Národná rada nie je vaša firma, pán predseda Danko!
Budaj žiada predsedu NR SR, aby Kancelária NR SR od výstavby 30-metrového stožiara okamžite upustila. Čítať ďalej
17 | 07 | 2019 | TASR