Čínsky dlh dosiahol výšku 300% HDP, čo predstavuje 15% celkového svetového dlhu
18 | 07 | 2019 I Marek Molnár

Správa Inštitútu medzinárodných financií (IIF) vyhlásila rastúcu úroveň dlhu na celom svete. Druhá najväčšia ekonomika na svete v prvom štvrťroku prekročila úroveň dlhu 303% hrubého domáceho produktu.


Údaje ukázali, že celkový podnikový, domáci a vládny dlh vzrástol z 297% od minulého roka.

„Zatiaľ čo snaha orgánov obmedziť poskytovanie tieňových bankových úverov (najmä menším spoločnostiam) podnietilo zníženie nefinančných korporátnych dlhov, čisté pôžičky v iných sektoroch priniesli celkovú zadlženosť Číny na viac ako 40 biliónov dolárov, čo je približne 15% celkového svetového dlhu,“ prezradila správa.



Čínski predstavitelia uviedli, že riziká z dlhov sú celkovo zvládnuteľné.

Peking oznámil tento týždeň, že ekonomika vzrástla o 6,2 percenta v druhom štvrťroku od minulého roka. To je najhorší výsledok za takmer tri desaťročia, môže za to obchodná vojna s USA.

Štátne úrady motivujú banky, aby viac požičiavali, aby oživili investície a chránili pracovné miesta. Peking tiež oznámil náklady v hodnote miliardy dolárov v oblasti znižovania daní a výdavkov na infraštruktúru.

Podľa ministerstva financií v prvej polovici roku 2019 dosiahla celková emisia čistých dlhopisov miestnych samospráv 2,1765 bilióna juanov (približne 282,2 miliard eur).

AKTUÁLNE: V ruskej jadrovej elektrárni došlo k výpadku troch zo štyroch energoblokov
18 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič / TASR