Čaputová sa na Pohode vyjadrila k českým protestom proti Babišovi. Prezradila aj to, čo nemohla na oficiálnej ceste!
18 | 07 | 2019 I Ján Prokop

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová predpokladá, že na mnoho záležitostí bude mať rozdielne názory ako jej český kolega Miloš Zeman. Čaputová to dnes povedala v Trenčíne počas diskusie na hudobnom festivale Pohoda. Skoršie demonštrácie v Prahe proti českému premiérovi Andrejovi Babišovi a za nezávislosť justície, ako aj minuloročné protivládne protesty na slovensku označila za prejav výdobytku demokracie.


"Je to (Zeman) človek, ktorý v politike mnohé zažil. Má veľmi silné, veľmi vyhranené názory na mnoho vecí. Správal sa ku mne veľmi priateľsky a s veľkým rešpektom. Je zrejmé, že na mnohé veci máme a budeme mať rôzne názory," povedala Čaputová na otázku moderátora debaty k návšteve Česka, kam Čaputová zavítala na svoju prvú zahraničnú cestu v polovici júna.

Čaputová uviedla, že v Prahe sa zaujímala aj o vnútropolitickú situáciu v Česku vrátane demonštrácií. "Ja sa snažím pristupovať k záležitostiam, ktoré vnímam citlivo alebo odlišne, pomenovaním hodnôt, ktorým verím," povedala Čaputová.

Čaputová: Vetovala by som zákon znižujúci štandard práv menšín
V prípade, že by prezidentka SR Zuzana Čaputová dostala od parlamentu na podpis zákon, ktorý by znižoval štandard práv menšín, takýto zákon by vetovala. Uviedla to v stredu v diskusii na multižánrovom festivale Letný tábor Gombasek, ktorý je... Čítať ďalej
17 | 07 | 2019 | TASR


Slovenská prezidentka tento týždeň pri stretnutí s čínskym ministrom zahraničia kritizovala Čínu za zhoršenie situácie v oblasti ľudských práv. Pri návšteve Budapešti zase povedala, že úlohou takzvanej višegrádskej štvorky (V4) má byť presadzovanie demokratických hodnôt, slobody a právneho štátu. Členmi V4 sú okrem Slovenska a Česka aj Maďarsko a Poľsko, ktorých vlády kritizuje Európska komisia kvôli údajnému porušovaniu demokratických princípov a vlády práva.

"V priestore V4, ktorá je vnímaná v istom zmysle kontroverzne, je (Slovensko) trochu iné postavené. Jednak sme najviac integrovaní, a okrem toho boli v druhom kole prezidentských volieb dvaja proeurópski kandidáti," povedala Čaputová.

Čaputová ani Pellegrini sa na pochody nechystajú, Danko podporí rodinu
Prezidentka Zuzana Čaputová ani predseda vlády Peter Pellegrini sa nezúčastnia na pochode Hrdí za rodinu ani na Dúhovom Pride. Predseda Národnej rady SR Andrej Danko sa chystá na podujatie Hrdí za rodinu . Čítať ďalej
17 | 07 | 2019 | TASR


Už počas júnovej návštevy Česka Čaputová vyjadrila pochopenie ľuďom, ktorí demonštrovali na pražskom Václavskom námestí proti Babišovi a za nezávislosť justície. Pripomenula vtedy aj minuloročné početné protesty na slovensku, proti vláde vtedajšieho premiéra Roberta Fica, po ktorých Fico rezignoval z funkcie predsedu kabinetu v záujme riešenia politickej krízy po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky.

"Mám úctu a rešpekt k jednému z výdobytkov novembra (1989), a to je zhromažďovacie právo. Mám úctu a rešpekt k názorom ľudí," povedala Čaputová počas diskusie. Zúčastnili sa jej stovky návštevníkov festivalu Pohoda, ktorí Čaputovej tlieskali po skončení debaty.

Čínsky dlh dosiahol výšku 300% HDP, čo predstavuje 15% celkového svetového dlhu
Správa Inštitútu medzinárodných financií (IIF) vyhlásila rastúcu úroveň dlhu na celom svete. Druhá najväčšia ekonomika na svete v prvom štvrťroku prekročila úroveň dlhu 303% hrubého domáceho produktu. Čítať ďalej
18 | 07 | 2019 | Marek Molnár