Zostrelenie letu MH17: EÚ vyzvala Rusko na prevzatie zodpovednosti
17 | 07 | 2019 I tasr

Päť rokov po zostrelení malajzijského dopravného lietadla nad oblasťou bojov na východnej Ukrajine vyzvala Európska únia Rusko, aby prevzalo zodpovednosť za tragédiu. EÚ plne dôveruje práci vyšetrovacej komisie v Holandsku, uvádza sa v stanovisku, ktoré v stredu zverejnilo zastupiteľstvo Únie v Moskve. Pri tragédii zo 17. júla 2014 zahynulo všetkých 298 ľudí na palube, pripomína agentúra DPA.


Rusko dosiaľ odmieta akúkoľvek zodpovednosť za zostrelenie letu MH17. V júni vyšetrovacia komisia v Holandsku uviedla mená štyroch podozrivých, ktorí mali byť zodpovední za zostrelenie.

Podľa vyšetrovateľov zostrelili lietadlo smerujúce z Amsterdamu do Kuala Lumpuru separatisti v oblasti bojov v Donbase na východe Ukrajiny. Na lietadlo mali vystreliť strelu ruským raketovým systémom BUK.

Krvavý konflikt medzi ukrajinskými vládnymi jednotkami a separatistami podporovanými z Ruska tým podľa DPA získal medzinárodnú dimenziu. Pri konflikte doposiaľ zahynulo okolo 13.000 ľudí, vyplýva z údajov OSN.

Európska únia uistila o svojej podpore pre snahy dosiahnuť spravodlivosť v záujme obetí a pozostalých. Súčasne vyzvala Rusko, aby spolupracovalo s vyšetrovateľmi. Súdny proces v kauze by sa mal začať v Holandsku v marci 2020. O vydanie podozrivých vyšetrovatelia nežiadajú, pretože by to neumožňovala legislatíva Ruska a Ukrajiny.