Vzťahy medzi Ruskom a USA sa nezlepšia, minimálne nie do roku 2020, tvrdí Lavrov
17 | 07 | 2019 I Marek Molnár

Rusko sa nevzdá pokusov o nadviazanie vzťahov s USA, avšak je len malá šanca, že sa to podarí v blízkej budúcnosti, uviedol ruský minister zahraničných vecí.


Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v rozhovore pre ruský týždenník Argumenty i Fakty uviedol, že nevkladá veľa nádeje, že americko-ruské vzťahy sa môžu zlepšiť pred budúcimi prezidentskými voľbami v USA. Verí, že príliš veľa amerických politikov využíva protiruské argumenty, aby získali voličov.

„Mnohí americkí politici sa snažia stavať vzájomnú podporu pri "rusofóbií", pričom tento faktor využívajú vo svojom vnútornom politickom boji. Chápeme, že bude situácia jasnejšia, čím budú voľby v roku 2020 bližšie,“ prehlásil Lavrov a dodal, že Rusko však bude aj naďalej hľadať spoločné základy s USA.

„Spolupráca medzi nami je kľúčová pri zabezpečení stability a predvídateľnosti v medzinárodných záležitostiach, ale nie všetko závisí od nás, aj na tango sú potrební dvaja,“ ďalej oznámil ruský minister zahraničných vecí.

Sankcie EÚ nezastavia Turecko od ťažby ropy a zemného plynu pri Cypre
Úsilie Ankary týkajúce sa ťažby ropy a zemného plynu, objavených pri pobreží Cypru nebude zabrzdené novozavedenými sankciami EÚ. Turecko tvrdí, že má právo ťažiť z týchto zdrojov. Čítať ďalej
17 | 07 | 2019 | Marek Molnár


Lavrov odmietol špekulovať o tom, kedy sa vzťahy môžu zlepšiť, pričom sa odvoláva na nepredvídateľnú politiku Washingtonu. Zopakoval však, že Rusko je pripravené „trpezlivo pracovať na spolupráci“ za predpokladu, že USA bude rešpektovať základné ruské záujmy.

Minister ďalej verí, že napätie na Blízkom východe je „priamym dôsledkom protiránskemu postaveniu Washingtonu a niektorých jeho spojencov“.

„Zodpovednosť za potenciálne katastrofické následky v Iráne by boli na strane USA," dodal na záver.

V najnovšom koncepte správy NATO odhalila počet a umiestnenie amerických jadrových zbraní v Európe
Publikovaný a neskôr novelizovaný koncept správy, ktorý pripravil člen pridruženého orgánu NATO, obsahuje podrobnejšie informácie o miestach a počte amerických jadrových zbraní v Európe. Čítať ďalej
17 | 07 | 2019 | Marek Molnár