Technická chyba spôsobila odstavenie európskeho satelitného GPS
16 | 07 | 2019 I Marek Molnár

Veľká technická chyba spôsobila, že európsky satelitný navigačný systém je od piatku vypnutý, pričom väčšina satelitov napája systém Galileo.


Európsky systém Galileo bol postavený ako náhrada amerického systému GPS, ale od jeho výpadku sa používatelia vracajú späť do systému určovania polohy v USA. Agentúra pre globálne navigačné satelitné systémy (GNSS) v nedeľu vyhlásila, že problém spôsobil „technický incident súvisiaci s pozemnou infraštruktúrou“.

Tento incident viedol k prerušeniu služieb systému Galileo od piatku, s výnimkou služby vyhľadávania a záchrany (SAR), ktorá vyhľadáva ľudí v krízových situáciách na mori alebo na horách, vyhlásila GNSS.

Agentúra uviedla, že jej odborníci pracujú na obnovení a bola vytvorená „anomálna revízna rada“, ktorá má analyzovať presnú príčinu a realizovať opatrenia na obnovu.

India a Rusko použijú svoje meny aby sa vyhli americkým sankciám
Rusko a jeden z najväčších odberateľov ich zbraní, India, sa rozhodli použiť svoje národné meny na prevod platieb pri masívnych obchodoch, aby sa vyhli možným sankciám v USA, tvrdí agentúra Bloomberg. Čítať ďalej
15 | 07 | 2019 | Marek Molnár


Galileo začal poskytovať svoje služby v decembri 2016, ako alternatíva k americkému systému a očakáva sa, že bude plne nasadený do roku 2020. Oficiálna webová stránka agentúry zobrazuje 22 satelitov v súhvezdí Galileo, ktoré sú uvedené ako dočasne nepoužiteľné z dôvodu „výpadku služby“.

Galileo je vo vlastníctve EÚ a prevádzkuje ju Európska vesmírna agentúra. Správa v priemyselnej publikácii Inside GNSS v sobotu uviedla, že za výpadok je zodpovedné talianske zariadenie "Precise Timing Facility", ktoré generuje a koriguje referenčný čas.

Španielsko zatvára pláže. Doteraz neznáma ryba zaútočila na dve deti
Celkom tri pláže na španielskom pobreží Costa Blanca boli cez víkend krátko zatvorené potom, čo záhadný vodný tvor pohrýzol dvoch malých chlapcov. Jeden skončil s krvácajúcou nohou v nemocnici, druhý bol ošetrený na mieste. Miestne úrady netušia,... Čítať ďalej
15 | 07 | 2019 | Ján Prokop