Odborári v Dopravnom podniku mesta Košice po štyroch mesiacoch ukončili štrajkovú pohotovosť
16 | 07 | 2019 I TASR

Odborári v Dopravnom podniku mesta Košice po štyroch mesiacoch ukončili štrajkovú pohotovosť. Vedeniu mesta a dopravného podniku to oznámili v liste, o ktorom v utorok informoval košický magistrát.


Štrajkovú pohotovosť vyhlásili dve odborové organizácie v DPMK 11. marca za účelom naplnenia hospodárskych a sociálnych záujmov zamestnancov. V máji sa konali aj dva ostré štrajky.

Primátor mesta Jaroslav Polaček v reakcii na list ocenil ústretový krok odborárov a verí, že prehĺbi ich ďalšiu vzájomnú spoluprácu. Zdôraznil, že pre vedenie mesta je prioritou stabilizovaná finančná situácia a skvalitnenie sociálnych potrieb zamestnancov podniku vrátane zvýšenia ich platov. Dokumentuje to podľa neho aj najvyšší finančný príspevok z rozpočtu mesta pre DPMK v jeho doterajšej histórii.

"Teší ma, že odborári týmto oznámením o zrušení štrajkovej pohotovosti zobrali pozitívne viaceré kroky, ktoré sme pre nich v uplynulých týždňoch pripravili. Verím, že zamestnanci a ich rodiny ocenia, že sme od 1. júla zvýšili mzdy v DPMK priemerne o 8 percent, pričom u pracovníkov údržby dosiahlo toto zvýšenie až 14 percent," uviedol primátor. Pochválil zároveň členov predstavenstva DPMK za naštartovanie ozdravného plánu, ktorý má zlepšiť finančné zdravie podniku. Vďaku vyjadril aj poslancom mestského zastupiteľstva, ktorí sa problémom DPMK venovali počas viacerých rokovaní vrátane mimoriadneho zasadnutia začiatkom júla a schválili podniku zvýšenie príspevku. "Kým predchádzajúce vedenie mesta dávalo do DPMK priemerne len 16 - 18 miliónov eur ročne, na základe môjho návrhu sme tento rok vyčlenili pre dopravný podnik až takmer 24 miliónov eur," uviedol Polaček.

Poláček v Košiciach nezvláda ostrý štrajk zamestnancov dopravného podniku
22 | 05 | 2019 | Peter Králik/TASR


Od 1. septembra začne platiť nová tarifa DPMK, ktorou sa zvýšia najmä ceny "papierových" cestovných lístkov. Ceny za predplatené časové lístky pre deti, študentov a seniorov sa nezmenia. V tejto súvislosti dostalo vedenie DPMK viaceré otázky, prečo pri schválených zmenách nastane aj zvýšenie veku na bezplatné cestovanie v prostriedkoch MHD zo 68 na 70 rokov. Podľa generálneho riaditeľa podniku Vladimíra Padyšáka museli k tomuto kroku pristúpiť pre to, aby sa s postupným zavádzaním Integrovaného dopravného systému (IDS) u dopravcov mohli zjednotiť aj ich tarifné podmienky týkajúce sa veku pre poskytovanie zliav. Ďalší dopravcovia zapojení v IDS ako Eurobus, Dopravný podnik mesta Prešov a SAD Prešov majú totiž osobitné cestovné až pre seniorov od 70 rokov. "Z tohto dôvodu musel DPMK posunúť hranicu pre poskytovanie bezplatného cestovného zo 68 na 70 rokov. Potešujúcou správou je to, že všetci seniori vo veku medzi 68 až 70 rokmi, ktorí v súčasnosti využívajú bezplatnú prepravu, budú môcť takto cestovať aj po 1. septembri 2019, keďže si svoju Mestskú kartu vybavovali ešte za pôvodných podmienok," uviedol magistrát na svojej webovej stránke. Po danom dátume už všetci občania, ktorí dovŕšia 68 rokov, budú musieť cestovať za polovičné cestovné. Nárok na bezplatné cestovné im potom vznikne po dovŕšení 70 rokov.