Miera úmrtnosti v Rusku je desivá. Vláda prišla so zvláštnym plánom pre ľudí nad 40 rokov
16 | 07 | 2019 I František Németh

Ruské ministerstvo práce navrhlo vyhradiť zamestnaným Rusom voľný deň pre preventívne zdravotné prehliadky. Napísal to denník Rossijskaja gazeta. Možnosť vziať si voľno na prehliadku by mali mať zamestnanci starší ako štyridsať rokov, ľudia v preddôchodkovom veku by mali právo na dvojdňové voľno.


Ruská vláda vyhlásila pre tento a budúci rok kampaň zvýšenej zdravotnej starostlivosti, pri ktorej by malo preventívnou prehliadkou prejsť 62 zo 147 miliónov Rusov, čo je zhruba trojnásobok oproti roku 2018.

Úmrtnosť je v Rusku v porovnaní s vyspelým svetom výrazne vyššia, najmä u mužov. Podľa štatistík je napríklad v Spojených štátoch v porovnaní s Ruskom úmrtnosť polovičná.

Odborníci pripisujú tento stav neuspokojivej epidemiologickej a hygienickej situácie nedostatku kvalifikovaných odborníkov. Vplyv má aj alkoholizmus a drogová závislosť, ktorá v Rusku nadobudla rozmery epidémie. Podľa nedávneho vyhlásenia vicepremiérky sa v dôsledku vysokej úmrtnosti a nízkej pôrodnosti demografická situácia v Rusku "katastrofálne zhoršuje".

Odstúpi Merkelová kvôli zdravotným problémom?
Zdravotný stav politikov je verejnou známou, zhodli sa pre český Blesk politológ Alexander Tomsk a neurológ Martin Ján Stránský. Lekár poukázal, čo je pravdepodobnou príčinou opakovaných trašiek nemeckej kancelárky Angely Merkelovej na verejnosti.... Čítať ďalej
16 | 07 | 2019 | František Németh