V Egypte sprístupnili Zalomenú pyramídu pre verejnosť (VIDEO+FOTO)
15 | 07 | 2019 I Marek Molnár

Egyptský minister obrany Khaled al-Anani v sobotu slávnostne otvoril Zalomenú pyramídu v Gíze, ktorá bola po prvýkrát od roku 1965 otvorená pre verejnosť.


Anani ďalej oznámil, že archeologické nálezy objavili napríklad aj starodávnu stenu, ktorá sa rozprestiera približne 60 metrov na východ od pyramídy Amenemhata II, dokonca je zapísaná na zozname svetového dedičstva UNESCO.



Následovne spomenul ďalšie nálezy ako kamenné a drevené truhly s múmiami v dobrom stave, keramiku s drevenými maskami a sadu nástrojov na rezanie a leštenie z neskorších období, ktoré naznačujú, že pyramída bola znova používaná v neskorších rokoch stredného kráľovstva.

Zalomená pyramída bola postavená pre kráľa Sneferu, prvého faraóna 4. dynastie Egypta, pričom spodná polovica pyramídy je postavená v strmom uhle 54 stupňov a je z veľkej časti pokrytá vápencovým plášťom. Horná polovica sa však nakláňa pod pozoruhodným 43 stupňovým uhlom. Zrejme zistili počas jej výstavby, že kvôli ostrejšiemu uhlu by mohla byť nestabilná, a tak sa rozhodli zmeniť uhol.

Archeológovia sa domnievajú, že predstavuje prechodnú fázu medzi stupňovitými a hladkými pyramídami.



V Turecku pristálo už ôsme lietadlo so súčasťami systémov S-400
Už ôsme ruské nákladné lietadlo dopravilo v pondelok do Turecka ďalšie prvky raketového systému S-400, informovala agentúra Anadolu s odvolaním sa na turecké ministerstvo obrany. Podobne ako v uplynulých dňoch lietadlo pristálo na leteckej základni... Čítať ďalej
15 | 07 | 2019 | TASR