Rusko odmietlo s Japonskom rokovať o odovzdaní dvoch Kuriských ostrovov!
15 | 07 | 2019 I František Németh

Ruská strana odmietla diskutovať o prevode dvoch ostrovov Kurilského hrebeňa v rámci rokovaní o uzavretí mierovej zmluvy s Japonskom. A to najmä pre obavy z rozširovania prítomnosti amerického vojenského kontingentu v rôznych častiach japonského súostrovia, uviedla ruská agentúra TASS s odkazom na zdroj z ruských diplomatických kruhoch.


Podľa ich údajov potom, čo sa ruský prezident Vladimír Putin a japonský premiér Šinzó Abe v novembri minulého roka dohodli na zintenzívnení práce na uzavretí mierovej zmluvy na základe dvojstranného spoločného vyhlásenia z 19. októbra 1956, japonská strana dúfala, že v tejto veci dosiahne niektorých dohôd počas summitu G-20.

Ruská strana však trvala na tom, že vyhlásenie podpísané v roku 1956 nie je možné použiť v súčasnej podobe. Najmä existujú obavy z rozšírenia prítomnosti americkej armády v Japonsku v rámci aliancie medzi Washingtonom a Tokiom, v súvislosti s ktorou ruská strana požiadala Japonsko, aby poskytlo konkrétne odpovede na to, ako chce riešiť obavy Moskvy, ale žiadne konkrétne údaje neboli poskytnuté, oznámili zdroje agentúry . V tejto súvislosti ruská strana odmietla vyjednávať o oboch ostrovoch.

Boli na Majdane aj gruzínski odstreľovači? Rusi tvrdia že áno, Putin o nich dokonca mal vedieť
Ruský prezident Vladimir Putin uviedol, že si je vedomý účasti gruzínskych odstreľovačov na Majdane v roku 2014, a vylučuje použitie sily na obnovenie poriadku od vtedajšieho vedenia Ukrajiny, píše ruská agentúra RIA. Čítať ďalej
15 | 07 | 2019 | František Németh


Okrem toho, ako agentúra zdôraznila, existujú tiež obavy, že prevod dvoch ostrovov Japonsku môže nepriaznivo ovplyvniť úroveň podpory vlády ruského prezidenta. Dialóg medzi oboma krajinami už mnoho rokov zatemňuje absencia mierovej zmluvy na konci druhej svetovej vojny. Japonsko podmienilo jej uzavretie návratom južných ostrovov Kunašir, Šikotan, Iturup a Habomai. Tokio sa pritom odvoláva na dvojstrannú zmluvu o obchode a hraniciach z roku 1855.

V roku 1956 podpísali ZSSR a Japonsko spoločnú deklaráciu, v ktorej sa Moskva dohodla s Tokiom ohľadom zváženie možnosti prevodu Habomai a Šikotan po uzavretí mieru, osudu Kunašir a Iturup sa to netýkalo. ZSSR dúfal, že dokument ukončí spor, ale Japonsko to považovalo len za súčasť riešenia problému. Následné rokovania bezvýsledne.

V novembri 2018 - po stretnutí Putina a Abeho v Singapure - strany oznámili urýchlenie procesu vyjednávania o mierovej zmluve a Kurily. Rozhodli sa vziať za východisko dokument z roku 1956, čo bol vážny ústupok Japonsku. Moskva a Tokio však zatiaľ nedosiahli žiadne dohody.

The Times: Boris Johnson by ako premiér chcel čo najskôr dosiahnuť dohodu s USA
Ak sa Boris Johnson stane budúcim šéfom britskej vlády, chcel by sa čo najskôr stretnúť s prezidentom USA Donaldom Trumpom, aby s ním diskutoval o podobe budúcej obchodnej dohody, ktorá by mala upraviť vzťahy medzi Spojenými štátmi a Britániou po... Čítať ďalej
15 | 07 | 2019 | Peter Králik/TASR