Lieky na zníženie krvného tlaku môžu zvýšiť riziko ochorenia čriev.
14 | 07 | 2019 I Gabriel Matta
Lekári na znižovanie krvného tlaku odporúčajú pacientom vykonať zmeny v životnom štýle, prípadne predpisujú lieky. Medzi najbežnejšie lieky na znižovanie tlaku patria inhibítory, ktoré pomáhajú uvoľniť krvné cievy a blokátory kanálov, ktoré zabraňujú pôsobeniu prirodzenej chemickej látky, ktorá zužuje krvné cievy, čím spomaľuje srdcový tep a znižuje množstvo krvi, ktoré potrebuje pumpovať.

Teraz vedci z Imperial College London a Univerzity Ludwiga Maximiliána v Mníchove skúmali účinnosť a potenciálne vedľajšie účinky troch bežných liekov na krvný tlak: ACE inhibítory, beta-blokátory a blokátory kalciového kanála. Výsledky štúdie boli publikované v časopise Circulation.

Tím vedcov pomocou genetickej analýzy zistil súvislosť medzi liekmi a nižším rizikom kardiovaskulárnych ochorení, ale ich zistenia tiež ukázali, že niektoré zložky týchto liekov môžu mať nepriaznivé účinky na zdravie čriev. Výsledky ukázali, že špecifický typ blokátora kalciového kanála, nazývaného non-dihydropyridiny, môžu zvýšiť riziko črevného ochorenia nazývaného divertikulóza. Non-dihydropyridíny patria k 1. generácii BKK. Ide o účinné látky nifedipin, verapamil a diltiazem. Častejšie sa používajú pri poruchách srdcového rytmu.

Divertikulóza je stav, pri ktorom vo výstelke tráviaceho systému tvoria malé výčnelky črevnej steny. Zvyčajne sa objavujú v dolnej časti hrubého čreva a zriedkavo spôsobujú problémy, pokiaľ nezapália alebo neinfikujú, čo je stav, ktorý sa nazýva divertikulitída.

Symptómy divertikulitídy zahŕňajú bolesť v ľavej dolnej časti brucha, nevoľnosť, vracanie, horúčku, citlivosť brucha a zápchu. Spoluautor štúdie Dipender Gill uviedol, že je to prvýkrát, čo tieto špecifické blokátory kalciových kanálov ukázali možné spojenie s divertikulózou.

Výskumník dodáva, že je potrebné ďalšie skúmanie, aby sa potvrdila súvislosť medzi liekmi na krvný tlak a črevným ochorením. Domnieva sa, že vedci by mali využiť výsledky štúdie ako usmernenie pre budúci výskum, ale lekári by zatiaľ nemali meniť pokyny pri predpisovaní liekov.