Pri zemetrasení na Filipínach bolo zranených 25 ľudí
13 | 07 | 2019 I Peter Králik/TASR
Dvadsaťpäť ľudí utrpelo zranenia pri sobotňajšom zemetrasení na juhu Filipín. Zničených bolo niekoľko domov, kostolov a iných budov. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na miestnu políciu.

Zemetrasenie s magnitúdou 5,8 zasiahlo severovýchodné pobrežie ostrova Mindanao o 04.42 h miestneho času (22.42 h SELČ). Filipínsky seizmologický úrad po ňom zaznamenal ešte sedem ďalších menej intenzívnych otrasov.

Pri zemetrasení bolo zranených 25 osôb, z toho šesť v meste Madrid, ktoré sa nachádza v blízkosti epicentra zemetrasenia.

Evakuovaní boli aj pacienti z okresnej nemocnice v Madride, kde v dôsledku zemetrasenia popraskali betónové steny.

Strecha staršieho parkoviska sa prepadla a spôsobila menšie škody na dvoch hasičských vozidlách a troch autách, dodala AFP.

Zemetrasenie bol citeľné aj v štyroch mestách v okolí. Došlo tam k poškodeniu domov, kostolov, hotela, telocvične, mosta a trhoviska, uvádza sa v písomnom stanovisku úradu civilnej obrany.

V meste Cantilan sa podľa informácií miestneho policajta jedna reštaurácia zosunula do rieky. Obyvatelia tohto mesta hlásili, že sa im v domácnostiach rozbili taniere a sklenené či keramické figúrky. Otca s dcérou tam zasiahla časť muriva, ktoré zo strechy spadlo priamo do ich izby.

Filipíny ležia v tzv. Ohnivom kruhu - oblasti v Tichom oceáne, v ktorej sa vyskytuje približne 90 percent všetkých zemetrasení na Zemi.

V apríli si zemetrasenie s magnitúdou 6,3 v oblasti ležiacej severne od hlavného mesta Manila vyžiadalo životy najmenej 11 ľudí.