Nemci si neželajú aby na poste predsedu Európskej komisie bola Ursula von der Leyenová
13 | 07 | 2019 I Marek Molnár

Nemeckí sociálni demokrati odoslali do európskej politickej skupiny dokument, v ktorom nazývajú Ursulu von der Leyenovú  „neadekvátnym a nevhodným kandidátom“, na vedenie Európskej komisie, hlasovanie o jej nominácii má byť budúci týždeň.


Európsky parlament bude v utorok hlasovať o tom, či by von der Leyenová, nemecká ministerka obrany a konzervatívna spojenenkyňa kancelárky Angely Merkelovej, mala byť nástupcom luxemburského Jeana-Clauda Junckera na post vedúceho výkonného predstaviteľa EÚ.

Nominácia von der Leyenovej rozzúrila sociálnych demokratov (SPD), ktorí sú koaliční partneri Merkelovej, majú pocit, že vedúci predstavitelia ignorujú vedúcich kandidátov z hlavných parlamentných blokov.

Situácia koalície „nie je ľahká“, povedala Merkelová, ktorá sa ako jediný líder EÚ minulý týždeň zdržal hlasovania o balíku najvyšších pracovných miest EÚ po konzultácii so SPD, ktorá túto dohodu odmietla.

Von der Leyenová v súčasnosti lobuje za zákonodarcov v Európskom parlamente, aby ju potvrdili ako šéfku Komisie. Socialistické zoskupenie, ku ktorému SPD patrí, má celkom 154 751 kresiel zhromaždenia, čo nie je dosť na to, aby ju to zablokovalo.

Nominácia dáva Merkelovej možnosť získať blízkeho spojenca na vrchole EÚ. Súčasné parlamentné obdobie by malo trvať do roku 2021, dokonca v tom roku Merkelová plánuje odstúpiť.

Komentár Róberta Šveca: Prezident nášho štátu má zastupovať záujmy Slovákov a nie záujmy Bruselu 
Prezidentka Zuzana Čaputová počas prijatia čínskeho ministra zahraničných vecí Wanga Ji, otvorila aj otázku dodržiavania ľudských práv v Číne. „Informovala som ministra zahraničných vecí, že ochranu ľudských práv vnímam ako nevyhnutný základ našej... Čítať ďalej
13 | 07 | 2019 | Robert Švec