Najnovší výskum zistil ako sa zvýši teplota v európskych mestách do roku 2050, vrátane Bratislavy
13 | 07 | 2019 I František Németh

Švajčiarski vedci nedávno dokončili dôležitý výskum, ktorý svetu v žiadnom prípade nepredpovedal ružovú budúcnosť. Údajne sa do roku 2050 teplota na Zemi radikálne zvýši, ale čo to v skutočnosti pre nás znamená?


Výskum zo švajčiarskej Crowther Lab preskúmal viac než 520 veľkých miest, medzi ktorými sa nachádza aj Bratislava, Londýn, Viedeň alebo aj Praha.

Z výskumu vyplynulo, že sa v našom hlavnom meste do roku 2050 môže zvýšiť teplota až o osem stupňov celzia. Napríklad taká Praha je na tom  o niečo lepšie ako Bratislava, keďže teplota sa tam zvýši "iba" o šesť stupňov celzia.

Prieskum ďalej tvrdí, že Londýn bude mať do tridsiatich rokov to isté podnebie, ako má teraz Barcelona, čo je veľmi ťažko predstaviteľné. Podnebie v Madride sa presunie na miesto dnešného Marrakéša a Štokholm bude mať podnebie, ktoré má mesto Budapešť.

AKTUÁLNE DOPRAVNÉ INFO K 8:30 HOD.: Kde sú radary a uzávierky na diaľniciach a cestách?
Aktuálny celoštátny prehľad zjazdnosti: Čítať ďalej
13 | 07 | 2019 | stellacentrum.sk


Vedci taktiež vytvorili mapu, ktorá všetky tieto predpokladané zmeny zaznamenáva. Mapa približne ukazuje, ako by to malo s teplotami vyzerať o 30 rokov.

facebook


Na Zemi sa taktiež zvýši nedostatok pitnej vody. Týka sa to predovšetkým miest, ktoré momentálne ležia na miernom podnebnom pásme. Jedným z najväčších problémov pre tieto mestá bude aj prietrž mračien, o ktorých sa predpokladá, že budú viesť k neustálym záplavám.

Pri záplavách zároveň bude dochádzať k extrémnemu suchu. V tom období už bude mať viac ako 100 miest také klimatické podmienky, ktoré v terajšom klimatickom režime ani neexistujú.

Medzi mestá, ktorých sa to týka sa radí napríklad aj Washington, Montreal, Rekjavik, Peking a mnoho ďalších. "Absolútne nie sme na tieto zmeny pripravení,” poznamenal Tom Crowther, zakladateľ firmy Crowther Lab, ktorá výskum uskutočnila.

Polícia obvinila siedmich ľudí pre výtržnosti na Ventúrskej ulici v Bratislave
Polícia obvinila pre výtržnosti na Ventúrskej ulici v Bratislave siedmich ľudí, z toho štyroch občanov Holandska a troch občanov Poľska. Informuje o tom bratislavská polícia na sociálnej sieti. Čítať ďalej
12 | 07 | 2019 | Roman Suchý