Gruzínci a Albánci zaplavujú Francúzsko žiadosťami o azyl. Pred vojnou ale neutekajú
13 | 07 | 2019 I František Németh

Francúzsko od začiatku roka dostalo 10 tisíc žiadostí o azyl od občanov Gruzínska a Albánska, ktorí do krajiny vstúpili bez víz, píše Le Figaro.


Žiadatelia zo "stabilných krajín" dúfajú, že svoj pobyt vo Francúzsku predĺžia a využijú pomalosti migračných úradov. Pre francúzsky rozpočet je ale podpora stále rastúceho počtu žiadateľov o azyl a utečencov čoraz viac náročnejším úlohou.

Od začiatku roka získalo Francúzsko od Gruzíncov a Albáncov približne 10 tisíc žiadostí o azyl. Podľa verejných údajov vzrástol počet žiadateľov z Gruzínska o viac ako 80% v porovnaní s minulým rokom a z Albánska o viac ako 30%.

Demografická kríza sa blíži. Slovensko môže prísť až o štvrtinu obyvateľstva!
Úplne nové štatistiky Eurostatu ukazujú, v akom stave bude Slovenské obyvateľstvo o 80 rokov - stratíme priemerne štvrtinu obyvateľstva. Čítať ďalej
13 | 07 | 2019 | František Németh


Ide ale o takzvané stabilné krajiny, ktoré migranti opúšťajú z ekonomických dôvodov, a preto nemôžu požadovať ochranu poskytovanú Ženevským dohovorom.

Títo žiadatelia, podľa novín, "predstavujú preťaženie" systému, ktorý sa stále nespamätal z migračnej krízy posledných rokov. Situácia vyzerá ešte znepokojivejšie, keď uvážime, že Paríž je už dva roky v zhode s Tbilisi a Tiranou, aby obmedzili tok často neprimeraných žiadostí o azyl.

Vzhľadom k tomu, že občania Gruzínska a Albánska nepotrebujú pre vstup do EÚ víza, mnohí využijú príležitosť predĺženia pobytu nad rámec povoleného časového limitu pri podaní žiadosti o azyl. Potom dúfajú, že pomalosť procedurálneho systému budú využívať čo najdlhšie, píše Le Figaro.

Podľa správy francúzskych poslancov Noela Barrota a Alexandra Olroyda, uverejnenej v decembri 2018, počet domácností poberajúcich dávky žiadateľov o azyl dosiahol v minulom roku počet 100 tisíc, čo znamená, že sa v priebehu roka zvýšil o 15%.

Mesačný príspevok priemerne 300 euro, poberatelia tiež môžu získať ďalších 220 euro, ak im štát nemôže ponúknuť ubytovanie - čo sa stáva pomerne často, uvádza sa v článku.

Takmer pol miliardy eur sa teda vynakladá len na dávky pre žiadateľov o azyl zo štátneho rozpočtu. Všetky náklady na poskytovanie azylu vo Francúzsku už dlho presahujú hranicu 2 miliárd eur ročne, ktorú zriadila Účtovná komora v roku 2014, kedy Francúzsko prijalo 65 tisíc žiadateľov.

Číslo žiadostí sa neustále zvyšuje. Ak sa v Európe ako takej významne znížil tok migrantov v porovnaní s rokom 2015, vo Francúzsku začína opäť rásť, uvádza Le Figaro.

Polícia v Paríži mala rušnú noc, futbaloví výtržníci to prehnali s oslavou výhry
Polícia v Paríži sa stretla s alžírskymi výtržníkmi, ktorí sa vybrali do ulíc, aby oslávili postup alžírskeho tímu v Africkom pohári, žiaľ to oslavovali rabovaním a vandalizmom. Čítať ďalej
13 | 07 | 2019 | Marek Molnár


Francúzska polícia odhalí približne 100-tisíc nelegálnych migrantov ročne. Iba 15-tisíc je ale vyhostených a približne rovnaký počet odíde dobrovoľne. Je známe, že štátny program lekárskej pomoci cudzincom, ktorí sa v krajine zdržiavajú nelegálne, má v roku 2019 až 330-tisíc príjemcov.

Otázka migrácie by sa teda mohla stať ústredným bodom nadchádzajúcich prezidentských volieb vo Francúzsku.

Stovky neregistrovaných migrantov v Paríži sa domáhalo svojich práv
Stovky neregistrovaných migrantov, ktorí sa nazvali „čiernymi vestami“, sa dnes stretli pre Parížskym Panteónom a požadovali právo zostať vo Francúzsku. Čítať ďalej
13 | 07 | 2019 | Marek Molnár