Škody následkov krupobitia v Česku presiahli deväť miliónov eur! Úroda, autá, či strechy domov - všetko poničené!
12 | 07 | 2019 I František Németh

Českú republiku minulý týždeň postihlo neuveriteľne silné krupobitie, poisťovne už majú nahlásených takmer dve tisícky poistných udalostí.


Až päťcentimetrové krúpy ničili úrodu, autá či strechy. Podľa likvidátorov išlo zrejme o najničivejšie krupobitie za posledných desať rokov. Najhoršia situácia bola na pomedzí Olomoucu a Prostějova.

Krúpy veľké ako golfové loptičky, zaplavené vozovky a vetrom strhnuté strechy. Minulý pondelok zmenil mnohým ľuďom ich prázdninové plány. Poistní likvidátori ešte stále nestihli prezrieť všetky postihnuté miesta.

"1900 poistných udalostí za 97 miliónov korún. Najčastejšie ide o rozbité autá, poničené strechy a strešné okná," opísala hovorkyňa poisťovne Allianz Kateřina Ikráthová.

"Cez 2600 škôd, pričom ich celková výška je zatiaľ odhadovaná na takmer 122 miliónov korún," spočítal hovorca poisťovne Kooperativa Milan Káňa.

Jim Beam, ktorý v štáte Kentucky unikol po výbuchu skladu do rieky, usmrtil už tisíce rýb
Bourbon, ktorý pred týždňom počas požiaru skladu pálenice Jim Beam v americkom štáte Kentucky unikol do rieky, usmrtil tisíce rýb. Tvrdia to podľa agentúry UPI miestne úrady. Požiar zničil deväť miliónov litrov americkej whiskey. Väčšina síce... Čítať ďalej
11 | 07 | 2019 | František Németh


V prepočte rozprávajú tri najväčšie české poisťovne o škodách v hodnote cca. 9 miliónov eur. Zohnať pokrývačov striech v najpostihnutejších oblastiach je takmer nemožné.

Pre mnohých je to nečakaný výdavok, keďže nie každý má zaobstaranú poistku. "Tieto škody sú najväčšie škody z krupobitia za posledných desať rokov," doplnil Káňa.

Ľuďom tak nezostáva nič iné, než len čakať, kým sa im vyrobia nové strechy. To však potrvá ešte pár dní. Poľnohospodári taktiež hovoria o škodách za milióny eur.

TRAGÉDIA: Búrky s krupobitím na gréckom polostrove Chalkidiki pripravili v noci o život šesť ľudí
Silné búrky s krupobitím na gréckom polostrove Chalkidiki pripravili v noci na štvrtok o život šesť ľudí a zranenia utrpelo viac než 60 osôb. Informovala o tom agentúra DPA. Čítať ďalej
11 | 07 | 2019 | Peter Králik/TASR