TRAGÉDIA: Búrky s krupobitím na gréckom polostrove Chalkidiki pripravili v noci o život šesť ľudí
11 | 07 | 2019 I Peter Králik/TASR

Silné búrky s krupobitím na gréckom polostrove Chalkidiki pripravili v noci na štvrtok o život šesť ľudí a zranenia utrpelo viac než 60 osôb. Informovala o tom agentúra DPA.


Všetky obete boli podľa gréckej verejnoprávnej televízie ERT turisti.

Stanica ERT sa opierala o údaje jednotiek civilnej ochrany a polície. Jedna žena z Rumunska spolu s jej dcérou prišli o život, keď ich zasiahla zrútená strecha reštaurácie. Ruského občana a jeho dvojročného syna zabil padajúci strom. Jeden muž z Českej republiky zomrel v prívese po tom, ako silný nárazový vietor niekoľkokrát prevrátil vozidlo, v ktorom sa nachádzal. Jeho manželka podľa informácií ERT podľahla zraneniam v miestnej nemocnici.

Hasičský zbor uviedol, že severný región Grécka zasiahol prudký vietor a silný dážď. Jeho príslušníci museli zasahovať viac než 500-krát. Vláda vyhlásila v postihnutej oblasti stav núdze. Celkovú bilanciu škôd úrady budú vedieť stanoviť až v priebehu štvrtka.

V dôsledku vyčíňania počasia popadali stromy, vypadol elektrický prúd a vzduchom lietali stoličky, tehly, smetné koše či iné predmety, uviedol Athanasios Kaltsas - riaditeľ zdravotníckeho zariadenia v meste Nea Mudania.

"Takýto silný vietor som ešte nezažil," povedal pre ERT šéf civilnej ochrany Charalambos Stergiadis. Ničivé búrky nastali po vlne horúčav s teplotou až do výšky 40 stupňov Celzia. Na Chalkidiki momentálne dovolenkujú desiatky tisíc ľudí prevažne z východoeurópskych štátov, pripomína DPA.