Čaputová nepodpísala zákon, ktorého súčasťou je aj "lex Harabin". Nezhodoval sa s Ústavou
10 | 07 | 2019 I TASR

Prezidentka SR Zuzana Čaputová nepodpísala v stredu novelu zákona o sudcoch a prísediacich, ktorá má okrem iného zbaviť sudcov funkcie v prípade ich kandidovania vo voľbách do Národnej rady SR alebo Európskeho parlamentu. Prezidentka so zámerom zákona súhlasí, prekáža jej technický nedostatok. TASR o tom informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.


Rozhodnutie prezidentky uvádza ako dôvod nepodpísania zákona nedostatok, ktorý by podľa riaditeľa odboru legislatívy a milostí Kancelárie prezidenta SR Stanislava Gaňu spôsoboval nezhodu s ústavou.

https://www.hlavnydennik.sk/2019/07/10/obchodnici-sa-stazuju-na-zakony-o-potravinach-priamo-na-europskej-komisii/

Pôvodný návrh zákona rozširuje dôvody, ktoré by znamenali zánik funkcie sudcu. Prezidentka Čaputová však vidí problém v spôsobe, akým k zániku funkcie dochádza. Ústava SR totiž predpokladá jasný prejav vôle, ktorý je doručený prezidentovi.

Doručením prezidentovi nastáva účinnosť vzdania sa funkcie súdu. Doručenie prezidentovi však v novele opozičného poslanca Alojza Baránika absentuje, čím by v prípade podpísania zákona nastal nedostatok právnej úpravy, keď by sa nevedela určiť účinnosť zániku sudcovskej funkcie.

Prezidentka tak žiada NR SR, aby sa do novely dostalo aj ustanovenie o doručení vzdania sa funkcie prezidentovi.

Prezidentka vyjadrila znepokojenie nad situáciou s ľudskými právami v Číne
Prezidentka Zuzana Čaputová vyjadrila znepokojenie a obavy zo zhoršujúcej sa situácie v oblasti ochrany ľudských práv v Číne. Urobila tak na stredajšom stretnutí s ministrom zahraničných vecí Čínskej ľudovej republiky Wang Im v Prezidentskom... Čítať ďalej
10 | 07 | 2019 | TASR