Airbus sa stal najväčším svetovým výrobcom lietadiel, Boeing výrazne klesol
10 | 07 | 2019 I Imrich Kovačič

Americký výrobca lietadiel Boeing oznámil len za prvý polrok tohto roku prepad dodávok svojich výrobkov až o 37%. Dôvodom je zjavne dlhodobé uzemnenie ich najpredávanejších lietadiel 737 MAX v dôsledku dvoch smrteľných havárií.


Spoločnosť v prvom polroku, od januára do júna 2019, dodala svojim odberateľom celkom 239 lietadiel. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku však ide o výrazný pokles dodávok, kedy Boeing vyrobil a predal až 378 lietadiel. Dodávky za druhý štvrťrok 2019 pritom klesli až o 54% oproti rovnakému obdobiu minulého roka. (celkovo o 90 lietadiel). Správu priniesol denník The Wall Sreet Journal.


Boeing nedostal na Paris Air Show ani jedinú objednávku. Všetky získava jeho európsky rival Airbus
Každoročná Parížska letecká výstava začala už v pondelok v Le Bourget, ale dodnes Boeing nedostal ani jedinú objednávku, zatiaľ čo európsky letecký gigant Airbus ich má už viac ako 100. Uviedla to poradenská spoločnosť IBA.iQ v oblasti letectva. Už... Čítať ďalej
19 | 06 | 2019 | Imrich Kovačič

Analytici tvrdia, že celoročné dodávky spoločnosti pravdepodobne prvýkrát za osem rokov zaostanú za svojím najväčším konkurentom, európskym Airbusom. Ten totiž oznámil za prvých šesť mesiacov tohto roka až 389 dodávok, čo je o 28% viac ako v rovnakom období v roku 2018. Výrobca konkurenčných lietadiel taktiež zaznamenal rapídny nárast objednávok s dopytom na ďalších 213 lietadiel, čo predstavuje približne dvojnásobok toho, čo získal Boeing.


Niekoľko leteckých spoločností prejavilo nedôveru v kedysi najpredávanejšie lietadlo 737 MAX od spoločnosti Boeing, najmä v dôsledku smrteľných havárií v Indonézii a Etiópii, pri ktorých zahynulo až 346 ľudí. Lietadlo je od marca 2019 uzemnené množstvom globálnych leteckých spoločností.


Flyadeal zrušil objednávku na 50 kusov 737 MAX a namiesto toho kúpi Airbus
Saudskoarabská letecká spoločnosť Flyadeal zrušila objednávku na kúpu až 50 lietadiel Boeing 737 Max. Stala sa tak prvým leteckým dopravcom, ktorý oficiálne zrušil svoju objednávku lietadiel Boeing od ich “uzemnenia” v dôsledku dvoch smrteľných... Čítať ďalej
08 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič

Saudskoarabský dopravca Flyadeal v pondelok zrušil objednávku 50 kusov lietadiel Boeing 737 Max v hodnote až 5,9 miliardy USD v prospech obchodu s Airbusom. Stala sa tak prvou leteckou spoločnosťou, ktorá oficiálne zrušila svoju objednávku od uzemnenia typu 737MAX.