V Tatrách sa stretli ministri OBSE, dorazil aj Lavrov
09 | 07 | 2019 I Imrich Kovačič

Úradujúci predseda Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, Miroslav Lajčák na Štrbskom Plese viac ako 20 ministrov zahraničných vecí a 11 štátnych tajomníkov účastníckych krajín OBSE. Neformálne ministerské stretnutie je jedným z najdôležitejších podujatí v tejto organizácii. Schôdzka vo Vysokých Tatrách má podtitul: "Od minulých aktivít k budúcej prevencii: miesto OBSE pri garantovaní stability v Európe a za jej hranicami."


Diskusia sa podľa šéfa slovenskej diplomacie zameria predovšetkým na oblasti, ktoré si Slovensko vytýčilo ako svoje priority v rámci predsedníctva v OBSE. "Ide o prevenciu a riešenie konfliktov, efektívny multilateralizmus a relevancia OBSE v súčasnom svete,"uviedol úradujúci predseda OBSE Lajčák.



Počas neformálneho stretnutia sa minister Lajčák stretol osobne so svojou švédskou rezortnou partnerkou Margot Wallströmovou, s ktorou stručne zhodnotili pozitívny rozvoj bilaterálnych vzťahov a načrtli možnosti ich ďalšieho rozvoja.


"Popri zveľaďovaní politického dialógu a hľadaní spoločných riešení aj v témach, akými sú migrácia alebo viacročný finančný rámec, sme sa dotkli aj vzájomných ekonomických vzťahov a tém ako sú disruptívne technológie, či rozvoj inteligentných miest," priblížil šéf slovenskej diplomacie. Zároveň vyzdvihol efektívnu spoluprácu so švédskymi partnermi v medzinárodných organizáciách ako napríklad OBSE a "aktívnu angažovanosť Švédska v multilaterálnych vzťahoch a principiálne postoje v otázkach ľudských práv a základných slobôd".


Okrem švédskej partnerky minister Lajčák rokoval aj s ministrom zahraničných vecí Kazachstanu Bejbutom Atamkulovom. Obaja ministri privítali spoločné komuniké z 15. ministerského stretnutia EÚ - Stredná Ázia, ktoré potvrdzuje záväzok pokračovať v budovaní partnerstva medzi EÚ a piatimi krajinami Strednej Ázie. Kazachstan podľa Lajčáka patrí medzi dôležitých slovenských partnerov v rámci obchodno-ekonomickej spolupráce. Šéf slovenskej diplomacie v tejto súvislosti ocenil rozhodnutie Kazachstanu otvoriť svoju plnohodnotnú diplomatickú misiu v Bratislave.


Na programe je dnes  plenárne zasadnutie ministrov.