USA nepripustia, aby Irán získal jadrovú zbraň
09 | 07 | 2019 I TASR

Spojené štáty "nikdy nepripustia, aby Irán získal jadrovú zbraň". V pondelok to v príhovore adresovanom proizraelskej kresťanskej organizácii vo Washingtone vyhlásil americký viceprezident Mike Pence. Informovala o tom tlačová agentúra AP.


Irán by si podľa Pencea nemal "mýliť americkú zdržanlivosť s nedostatkom odhodlania".

Nedávne vyhlásenie Teheránu o tom, že Irán začal s obohacovaním uránu nad limit stanovený medzinárodnou jadrovou dohodou z roku 2015, označil Pence za súčasť zlovoľných aktivít islamskej republiky. Ich prejavom mali byť podľa jeho slov aj nedávne útoky na ropné tankery v oblasti Arabského polostrova.

Iránske ministerstvo zahraničných vecí v pondelok oznámilo, že o 60 dní krajina tretíkrát úmyselne poruší medzinárodnú jadrovú dohodu, ak zostávajúci signatári nenájdu spôsoby, ako čeliť protiiránskym sankciám zo strany Spojených štátov.

USA chcú zatiahnuť Nemecko do vojny v Sýrii, hovorí americký osobitný zástupca pre Sýriu
Spojené štáty vyzývajú Nemecko, aby vyslalo pozemné jednotky do severovýchodnej Sýrie. Chcú, aby čiastočne nahradilo americké sily, povedal americký osobitný zástupca pre Sýriu James Jeffrey novinám Welt am Sonntag. Čítať ďalej
08 | 07 | 2019 | František Németh


Teherán minulý týždeň uviedol, že prekročil 300-kilogramový limit pre zásoby nízkoobohateného uránu, stanovený medzinárodnou jadrovou dohodou z roku 2015. V nedeľu začal s obohacovaním uránu nad limitovanú úroveň 3,67 percenta, pokiaľ ide o podiel štiepneho izotopu. Na výrobu atómovej bomby musí byť urán obohatený na 90 percent.

Tretie porušenie dohody má zahŕňať rekonfigurovanie ťažkovodného reaktora, aby bol opäť schopný vyrábať plutónium.

Jadrová dohoda zaväzuje Teherán k výraznému obmedzeniu jeho jadrových kapacít výmenou za zrušenie medzinárodných ekonomických sankcií. Irán uzavrel dohodu s piatimi stálymi členmi Bezpečnostnej rady OSN (Spojenými štátmi, Ruskom, Čínou, Francúzskom, Britániou) a Nemeckom.

Vinu za súčasné napätie pripisuje Irán Spojeným štátom, ktoré pod vedením súčasného prezidenta Donalda Trumpa od dohody vlani odstúpili a uvalili na Teherán sériu sankcií.

FINANČNÁ KRÍZA: Deutsche Bank je predzvesťou globálnej finančnej krízy, tvrdí Rogers
Keď sa tak tradičné a stabilné inštitúcie, akou je nepochybne aj nemecká Deutsche Bank, ocitnú v problémoch, je to signál, že svetový finančný systém bude čeliť veľkým problémom, povedal legendárny investor Jim Rogers. Čítať ďalej
08 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič