Ukrajina potvrdila záujem Únie pomáhať Ukrajincom pri reformách
09 | 07 | 2019 I TASR

Brusel a Kyjev v pondelok, v rámci 21. summitu EÚ - Ukrajina, opätovne potvrdili svoje silné partnerstvo a spoločný záväzok pre uskutočnenie komplexného programu reforiem.


Úniu na podujatí v Kyjeve zastupovali predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, predseda Európskej rady Donald Tusk, šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová a eurokomisár pre európsku susedskú politiku a rokovania o rozšírení Johannes Hahn. Ich hostiteľom bol prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj.

Juncker vo svojom vystúpení upozornil, že partnerstvo EÚ s Ukrajinou je založené na vzájomnej solidarite a priateľstve, a dodal, že za posledných päť rokov obe strany dosiahli viac pokroku než počas predchádzajúcich dvoch desaťročí.

Pripomenul, že Ukrajina prijala ambiciózne záväzky v oblasti reforiem, čím od EÚ získala bezprecedentnú podporu - od finančnej a expertnej pomoci až po autonómne obchodné opatrenia a zrušenie víz, čo už využili vyše tri milióny ukrajinských občanov.

Kiskova strana Za ľudí už vyzbierala viac ako polovicu potrebných podpisov
Vznikajúca strana Za ľudí má zatiaľ vyzbieraných viac ako 5000 podpisov. V pondelok to povedal líder strany Andrej Kiska. Na registráciu strany je potrebných aspoň 10.000 podpisov. Ustanovujúci snem strany sa má konať v septembri. Na ňom chce... Čítať ďalej
08 | 07 | 2019 | TASR


Účastníci summitu ocenili podstatný pokrok, ktorý Ukrajina dosiahla v reformnom procese, pričom dôraz zostal na potrebe urýchlenia tohto úsilia, najmä v boji proti korupcii.

Európska komisia sa v súvislosti so summitom v Kyjeve zaviazala poskytnúť 119 miliónov eur na podporu decentralizácie, boja proti korupcii, posilnenia občianskej spoločnosti a zodpovedného a účinného riadenia vecí verejných na Ukrajine, ako aj na zmiernenie humanitárnej situácie a podporu hospodárskych príležitostí pre ľudí žijúcich v prímorskom Azovskom regióne.

Nový finančný balík vyčlení 40 miliónov eur na program decentralizácie, 15 miliónov eur na boj proti korupcii, 10 miliónov eur na podporu občianskej spoločnosti a 44 miliónov eur na podporu kľúčových reforiem a vykonávanie asociačnej dohody s EÚ a dohody o voľnom obchode.

Rokovania o minimálnej mzde pokračujú, sociálni partneri sa stretnú tento týždeň
Zástupcovia zamestnancov a zamestnávateľov plánujú tento týždeň rokovať o výške minimálnej mzdy v budúcom roku. Na dohodu majú čas ešte do 15. júla. Ak sa nezhodnú, rad bude na ministerstve práce, aby prišlo so svojím návrhom. Čítať ďalej
08 | 07 | 2019 | TASR


Suma 10 miliónov eur pôjde na podporu miestnej hospodárskej diverzifikácie a malých podnikov, miestnej občianskej spoločnosti a zapojenia občanov do rozhodovania a zlepšenia verejnej bezpečnosti v Azovskom regióne. Táto podpora má za cieľ zmierniť vplyv destabilizačných akcií Ruska v Azovskom mori na miestne hospodárstvo a komunity.

Nové opatrenia zahŕňajú aj zvýšenú prítomnosť EÚ prostredníctvom stálej kancelárie v Mariupole, ktorá ma posilniť najmä podporu procesov decentralizácie a boja proti korupcii v tomto regióne.

EÚ zintenzívni aj svoje humanitárne financovanie s cieľom pomôcť tým, ktorí to najviac potrebujú v súvislosti s dianím na východnej Ukrajine. Pomoc vo výške 17,7 milióna eur zahŕňa základnú zdravotnú starostlivosť, opravy prístreškov, zabezpečenie vody, hotovostné prevody a vzdelávanie v núdzových projektoch.

Humanitárna pomoc EÚ je nestranná a nezávislá a bude poskytovaná vo "vojnovej zóne", v oblastiach, ktoré nie sú pod kontrolou vlády z Kyjeva.

FINANČNÁ KRÍZA: Deutsche Bank je predzvesťou globálnej finančnej krízy, tvrdí Rogers
Keď sa tak tradičné a stabilné inštitúcie, akou je nepochybne aj nemecká Deutsche Bank, ocitnú v problémoch, je to signál, že svetový finančný systém bude čeliť veľkým problémom, povedal legendárny investor Jim Rogers. Čítať ďalej
08 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič