Trump sa po diplomatickom škandále už nemieni zaoberať britským veľvyslancom
09 | 07 | 2019 I Imrich Kovačič

Väzby medzi Washingtonom a britským veľvyslancom v USA, Kimom Darrochom sa dostali na bod mrazu. Stalo sa tak v dôsledku uniknutých diplomatických depeší v ktorých Darroch nazval Trumpovu  administratívu „nefunkčnou“, „neschopnou“ a „nekompetentnou“. Trump včera zareagoval presne tak, ako sa čakalo. V sérii kritických twítov. V tých spomína, ako britská premiérka Theresa Mayova nezvládla Brexit a ako jej Trump dobre radil a dostalo aj na Darrocha. Tomu odkázal, že “sa ním už nemieni zaoberať”.



Série diplomatických depeší unikli do denníka Daily Mail, ktorý ich zverenil. Darroch v nich naráža na nekompetentnú politiku Trumpovej administratívy voči Iránu a hovorí, že je nepravdepodobné, aby sa táto stala "v dohľadnej dobe koherentnejšou." Darroch tiež kritizoval “jastrabov" (zástancov tvrdej línie) v rámci Trumpovho kabinetu. Pravdepodobne tým myslel poradcu pre národnú bezpečnosť Johna Boltona a ministra Mikea Pompea.


Britskému veľvyslancovi v USA unikli diplomatické depeše v ktorých “ohovára” Trumpa a varuje pred hrozbou vojny
Prostredníctvom internej komunikácie britského veľvyslanca v USA, ktoré unikli do médií, varoval Kim Darroch svojich londýnskych nadriadených, že pri najmenšej provokácii týkajúcej sa Iránu, by nevyspytateľná politika amerického prezidenta Donalda... Čítať ďalej
07 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič

V rámci uniknutých depeší, ktoré pochádzajú z obdobia od roku 2017 až do minulého mesiaca sa Darroch vyjadruje o Trumpovi ako o „nešikovnom“ a „nefunkčnom“ vodcovi, ktorý „vyžaruje neistotu“ a ktorého prezidentovanie by mohlo kedykoľvek „naraziť a vybuchnúť“.


Taktiež zosmiešňoval jeho vystúpenia v kampani a tvrdí, že ide o „zmes faktov a fikcií“, pričom Trump sa nimi snaží “vznietiť davy” na jeho zhromaždeniach, počas kampane.


Darrochovo “ohováranie” Trumpa mu prinieslo aj ostrú kritiku doma v Británii. Štátny tajomník pre medzinárodný obchod Liam Fox nazval poznámky veľvyslanca „neetickými a nepatriotickými“ a prisľúbil, že sa za to ospravedlní Trumpovej dcére Ivanke s ktorou čoskoro stretne vo Washingtone. 


„Úplne nevhodná osoba“, tvrdí Farage o veľvyslancovi UK vo Washingtone.
Nigel Farage vyzval britského veľvyslanca v Spojených štátoch, aby odstúpil po tom, čo mu unikli diplomatické depeše v ktorých “ohováral” administratívu prezidenta Donalda Trumpa a označil ho ako „nešikovného“ a... Čítať ďalej
07 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič

Vodca strany Brexit, Nigel Farage nazval Darrochove poznámky ako „úplne nevhodné“ a požaduje, aby bol diplomat odvolaný.