Desiatky turistov v Tatrách trápili črevné problémy. Hygienici varujú pred ochorením!
09 | 07 | 2019 I Ján Prokop

Záchranári mali v posledných dňoch naponáhlo. V rôznych ubytovacích zariadeniach vo Vysokých Tatrách museli ošetriť desiatky turistov, ktorí mali črevné problémy, píše český Blesk.


Podľa vyjadrení hygienikov však nejde o žiadnu epidémiu -na vine nie je strava ani pitná voda. Napriek tomu vydali niekoľko odporúčaní.

Počas štyroch dní zavolalo na tiesňovú linku 49 ľudí ubytovaných na rôznych hoteloch vo Vysokých Tatrách. Sťažovali sa na bolesti brucha a hnačky. "Z toho bolo prevezených do nemocničných zariadení 12 osôb a 37 ľudí bolo ošetrených na mieste," povedal hovorca operačného strediska záchranárov.

ŠPORT: Sagan zvládol dnešnú etapu, umiestnil sa na štvrtom mieste
Peter sagan zvládol štvrtú etapu Tour de France, víťazstvo však nezískal. Umiestnil sa na štvrtom mieste. Čítať ďalej
09 | 07 | 2019 | Marek Molnár


Regionálny úrad verejného zdravotníctva celú situáciu monitoruje a ubezpečuje návštevníkov, že nemajú dôvod na paniku. "Takéto gastrointestinálne choroby prebiehajú v každej krajine, či v každom štáte," oznámila regionálna hygienička Mária Michalovičová.

Po nahlásení zvýšeného počtu ochorení zostavili pracovníci Regionálneho úradu verejného zdravotníctva pokyny pre prevádzkovateľov hotelov, aby vedeli, ako v prípade problémov postupovať. Tiež odobrali vzorky vody a potravín. "Môžeme potvrdiť, že nejde o zdravotne závadnú pitnú vodu z verejného vodovodu," povedala hygienička. Podľa jej tvrdení neboli chybné ani vzorky potravín.

"Je to zdravotné ochorenie, ktoré sa prenáša rukami, sekundárnym prenosom, teda cez plochy. Môže dôjsť ku kontaminácii napríklad cez špinavé prádlo," doplnila Michalovičová. Chorých podľa jej slov ubúda. "Dnes, 8. júla, sme už zaznamenali aj na centrálnom príjme od nedele len tri prípady. Zdá sa nám, že to má momentálne klesajúcu tendenciu, "oznámila hygienička.

Meghan, vráť sa radšej do Ameriky! Tam budeš mať súkromie, odkazujú Briti
Vojvodkyňa Meghan si proti sebe poštvala ďalších fanúšikov! Keď sa vybrala na legendárny Wimbledon, vzápätí si ju priaznivci začali fotiť. To sa ale jej osobným bodyguardom nepáčilo! Čítať ďalej
09 | 07 | 2019 | Ján Prokop